Σταθεροποιείται με βλέμμα στα μάκρο το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν μικρή πτώση την Τρίτη (14/5), καθώς ο ΟΠΕΚ διατήρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, το μπρεντ σημείωσε το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος σε περισσότερες από

δύο εβδομάδες και το WTI σε περισσότερο από ένα μήνα, λόγω ενδείξεων βελτίωσης της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Κίνα, τους δύο κορυφαίους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.

«Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ελαφρώς υψηλότερες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά παρέμειναν σε ένα γενικό μοτίβο διακράτησης την περασμένη εβδομάδα, με την αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις», δήλωσε ο Γιπ Γιουν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τετάρτη θα δώσουν κατεύθυνση και στη Federal Reserve που εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και συνεπώς τη ζήτηση πετρελαίου.

Την Τρίτη, ο ΟΠΕΚ επέμεινε στην πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να τα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο φέτος.

Η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025.

Η αγορά παρακολουθεί επίσης τις πυρκαγιές στον απομακρυσμένο δυτικό Καναδά που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό πετρελαίου της χώρας.

Οι πυροσβέστες τη Δευτέρα έκαναν αγώνα για να περιορίσουν μία φωτιά στη Βρετανική Κολομβία και δύο στην Αλμπέρτα, κοντά στην καρδιά της βιομηχανίας πετρελαιοειδών της χώρας.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί διακοπές λειτουργίας, ο Άλεξ Χόουντς, αναλυτής στην ενεργειακή χρηματιστηριακή StoneX, δήλωσε ότι η παραγωγική ικανότητα του Καναδά των 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα είναι «πολύ πιθανό να επηρεαστεί».

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,57% στα 78,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,36% στα 83,08 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,630% στα 30,060 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού ενισχύονται καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις προοπτικές για τα επιτόκια στις ΗΠΑ.

«Η σχετικά σταθερή απόδοση του χρυσού σήμερα δείχνει ότι οι αγορές παραμένουν σε αγκυλώσεις και δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν μεγάλο ρίσκο στις προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν τα εισερχόμενα δεδομένα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Χαν Ταν, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Exinity Group.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,61% στα 2.357,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,39% στα 28,837 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 2,29% στα 4,8752 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0819 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,20% στο 1,2583 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8597 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
statheropoieitai-me-vlemma-sta-makro-to-petrelaio-anevainei-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα