Attica Βank: Αγωνία για την αξιολόγηση της DBRS – Πού θα φτάσει η αύξηση κεφαλαίου

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η αξιολόγηση της DBRS ώστε να προχωρήσει η διαδικασία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια.

Ο οίκος έχει περάσει από μικροσκόπιο τα στοιχεία των δανείων που έχουν στείλει οι δύο τράπεζες ζητώντας διευκρινίσεις κατά την διαδικασία του ελέγχου.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας

Ξηρουχάκης, έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες τόσο με τον ΕΦΚΑ, όσο και με το ΤΜΕΔΕ, σε ότι αφορά το ύψος των κεφαλαίων με τα οποία θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ενώ από την επόμενη εβδομάδα στο τραπέζι των συζητήσεων θα συμμετάσχει η THRIVEST και η Attica Bank.

Εκτός απροόπτου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η ΑΜΚ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και πηγές της αγοράς προσδιορίζουν το ύψος της στην περιοχή των 600-700 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό το ΤΧΣ κατέχει το 72,5% της Attica Bank, ο ΕΦΚΑ 7,6%, το ΤΜΕΔΕ 4%, επίσης η Παγκρήτια Τράπεζα κατέχει το 5% και 4,4% η Thrivest των κ.κ. Δημήτρη Μπάκου – Γιάννη Καϋμενάκη – Αλέξανδρου Εξάρχου.

Η συμμετοχή του Ταμείου, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα θα κυμανθεί στην περιοχή των 350 εκατ ευρώ, ενώ περί τα 40 εκατ ευρώ θα είναι η συμμετοχή του ΕΦΚΑ.

Ωστόσο είναι πιθανόν –με δεδομένη τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα– η συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου να αυξηθεί.

Η έκθεση αξιολόγησης της DBRS θα ορίσει το ύψος του senior ομολόγου της τιτλοποίησης, και τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών.

Μετά θα ακολουθήσουν τα αιτήματα των δύο τραπεζών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων τους στον «Ηρακλή 3».

Και παράλληλα θα κατατεθεί για έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιο συγχώνευσης, όπως και και το business plan της νέας τράπεζας –που εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας 2025-2034– και το οποίο εκπόνησε η Oliver Wyman ώστε να ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περί τα τέλη  Σεπτεμβρίου.

Και όπως έχει αναφέρει στο mononews.gr ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας: Έχουμε απόλυτη συναντίληψη με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ότι χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, χρειαζόμαστε τον 5ο πυλώνα.

Θέλουμε να εγχύσουμε ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και αυτό γίνεται κυρίως με νέες και ενδυναμωμένες τράπεζες που θα είναι κεφαλαιακά επαρκείς και θα εξειδικεύονται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο 5ος πυλώνας περιλαμβάνει όλες τις μικρές, τις μη συστημικές τράπεζες, όπως και τις συνεταιριστικές.

Η Attica με την Παγκρήτια θα αποτελούν το ισχυρό σχήμα του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Στεγαστικά δάνεια για νέους με ευνοϊκούς όρους

Πανάκριβα ακόμη τα στεγαστικά δάνεια – Μεγάλη η «ψαλίδα» με τα επιτόκια καταθέσεων

IRIS: Έκανε ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών με 165.000 μεταφορές ποσών μέσα σε μια ημέρα

Keywords
Αναζητήσεις
attica-vank-agonia-gia-tin-axiologisi-tis-dbrs--pou-tha-ftasei-i-afxisi-kefalaiou.htm
Τυχαία Θέματα