Τitan: Πόσα λεφτά πήραν Παπαλεξόπουλος, Κολακίδης, Ζαρκαλής, Παπαλεξοπούλου

Γράφει σελίδες επιχειρηματικής, αλλά και χρηματιστηριακής δόξας η υπεραιωνόβια τσιμεντοβιομηχανία Titan. Συμφερόντων των οικογενειών Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου.

Έχοντας μεταφέρει εδώ και πέντε χρόνια την καταστατική της έδρα στο Βέλγιο και την Διοικητική της στην Κύπρο, η Τitan Cement International όπως είναι το νέο της λογότυπο, ανεβάζει στροφές στα οικονομικά της μεγέθη.

Οι περσινές πωλήσεις των 2,547 δισ. ευρώ κινήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη

χρονιά σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας έκαναν άλμα 145% το 2023 και διαμορφώθηκαν στα ιστορικά υψηλά των 268,7 εκατ. ευρώ.

Η κεκτημένη αναπτυξιακή δυναμική πιστοποιήθηκε και στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, όπου τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 18,4% και έφτασαν στα 52,4 εκατ. ευρώ.

Οι στιβαρές αυτές επιδόσεις, απόρροια των σταθερά αυξημένων πωλήσεων τσιμέντου και της συντηρούμενης από την ισχυρή ζήτηση ανόδου των τιμών, που έρχεται με τη σειρά της να διευρύνει τα περιθώρια κέρδους, αντικατοπτρίζονται και στην ανοδική πορεία της μετοχής. Καθώς από την αρχή της εφετινής χρονιάς κερδίζει  44,5% ,ενώ σε ορίζοντα 12μηνου η απόδοσή της «τρέχει» με 94,7%.

Με επιχειρηματική παρουσία σε πάνω από 25 χώρες και με ηγετική θέση στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και με ισχυρό, κοινοπρακτικό έρεισμα στη Βραζιλία, η Titan, ως διεθνής παραγωγός τσιμέντου και δομικών υλικών ,είναι σε θέση να προσφέρει υπεραξίες στους μετόχους.

Ενώ πρωτίστως ανταμείβει αδρά τα στελέχη της. Εκείνα άλλωστε είναι που καθορίζουν και υλοποιούν τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι συνολικές αποδοχές των εννέα στελεχών του ομίλου που βρίσκονται σε ισάριθμες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας του Ομίλου, ήταν 8,75 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 19,2% σε σύγκριση με τα 7,34 εκατ. ευρώ, που ήταν οι αμοιβές για τις συγκεκριμένες θέσεις την προηγούμενη χρονιά.

Ένα σημαντικό μερίδιο των αποδοχών αφορά τα μπόνους που έχουν θεσπιστεί, στο πλαίσιο των κινήτρων για την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων. Το 2022 οι εξτρά παροχές ήταν οριακά πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 ανέβηκαν στα 3,47 εκατ. ευρώ.

Πέραν τούτων , υπάρχουν και επιπρόσθετες οικονομικές παροχές με τη μορφή των stock option, καθώς επίσης και με τη διανομή μεριδίων, ενός εσωτερικού χαρακτήρα, κοινού επαγγελματικού ταμείου. Το οποίο τοποθετείται σχεδόν μονοσήμαντα σε μετοχές της Titan, έχοντας επίσης χαμηλές φορολογικές επιβαρύνσεις. Ανεβάζοντας με τον τρόπο αυτό σε ψηλότερα επίπεδα τις μακροπρόθεσμες απολαβές  για τα κορυφαία διοικητικά στελέχη.

Ο Παπαλεξόπουλος και όλοι οι άλλοι

Σημαίνουσα παρουσία στην τσιμεντοβιομηχανία εξακολουθεί να έχει ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Επί 23 χρόνια κατείχε τη θέση του CEO, την περίοδο 2019-2022 μετακινήθηκε στη θέση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ από το ξεκίνημα της περσινής χρονιάς είναι μη εκτελεστικός Πρόεδρος στην Τitan Cement. Παράλληλα το επόμενο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η τετραετής θητεία του ως  Προέδρου του ΣΕΒ.

Εκείνος ήταν όπως λένε οι πληροφορίες ο ιθύνων νους για την μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό, γεγονός που εκτός των άλλων, άλλαξε και την «αρχιτεκτονική» των διοικητικών θέσεων. Διότι από τη στιγμή που επελέγη η Κύπρος ως νέο κέντρο διοίκησης, ο CEO της Τitan Cement έπρεπε βάση της νομοθεσίας να είναι Κύπριος ή να ζει στην Μεγαλόνησο…

Από τη νέα του θέση την εταιρεία ο ηλικίας 61 ετών Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έλαβε πέρσι αποδοχές 850.000 ευρώ. Όταν ο προκάτοχός του Τάκης Αράπολγου είχε λάβει το 2022 από το ίδιο διοικητικό πόστο 237.438 ευρώ. Παρά τη γενναία αναπροσαρμογή οι μικτές αμοιβές Παπαλεξόπουλου δεν φτάνουν εκείνες της προηγούμενης χρονιάς, που ώς Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής είχε λάβει 1.224.541 ευρώ…

Τον διαδέχθηκε σε αυτήν την θέση ο Marcel Constantin Cobuz, έμπειρος σε ρόλους διεθνούς ηγεσίας, καινοτομίας και μετασχηματισμών, του οποίου οι περσινές αποδοχές διαμορφώθηκαν σε 1.961.411 ευρώ. Από τα οποία τα 926.100 αποτελούν μπόνους επίτευξης στόχων. Επίσης, ποσό 156.780 ευρώ αφορά εταιρικές παροχές ( δαπάνες ταξιδιών, στέγασης, ασφαλιστήρια συμβόλαια, εταιρικό αυτοκίνητο και άλλα) ενώ 72.750 ευρώ είναι η συνταξιοδοτική συνεισφορά.

Marcel Constantin Cobuz

Για τον Κύπριο CEO και οικονομικό διευθυντή της Titan Μιχάλη Κολακίδη, οι μικτές αμοιβές της περσινής χρονιάς ήταν 1.046.162 ευρώ. Συμπεριλαμβανομένου και του μπόνους των 486.087 ευρώ.

Μιχάλης Κολακίδης, CEO Τιτάν

 Σε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της  θυγατρικής της Titan στην Αμερική – που οδεύει σε εισαγωγή στη Wall Street – o Βασίλης (Μπιλ) Ζαρκαλής, ο οποίος  είναι παράλληλα και επικεφαλής των επιχειρησιακών λειτουργειών του Ομίλου, είχε πέρσι συνολικές αποδοχές 2.093.665  δολαρίων. Αναγόμενα σε 1.931.008 ευρώ βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας. Και με τη συνεισφορά του μπόνους να ανέρχεται σε 1.083.665 δολάρια.

Από εκεί και πέρα η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, αδελφή του Προέδρου, εκτελεστικό μέλος και Πρόεδρος της επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού του Δ.Σ, είχε αποδοχές που συνολικά διαμορφώθηκαν πέρσι σε 736.867 ευρώ.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές Ιωάννης Πανιάρας και Λεωνίδας Κανελλόπουλος, γιός του Ανδρέα Κανελλόπουλου, έλαβαν αντίστοιχα 848.449 και 497.287 ευρώ. Ενώ τα μέλη της Διοικούσας επιτροπής Χρήστος Παναγόπουλος και Γιώργος Δικαίος είχαν αμοιβές 605.689 και 320.774 ευρώ.

Στο όλο αυτό πάζλ των αμοιβών δεν υπολογίζονται οι μακροπρόθεσμες μεταβλητές αποδοχές των στελεχών, από κατοχυρωμένα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών και δικαιώματα μεριδίων από το συνταξιοδοτικού χαρακτήρα αμοιβαίο κεφάλαιο.

Τα μερίσματα για τους βασικούς μετόχους

Για τους μετόχους της Titan τα ολοένα και αυξανόμενα κέρδη φέρνουν περισσότερα διανεμόμενα μερίσματα. Στις 3 του μηνός του ερχόμενου Ιουλίου έχει οριστεί να γίνει η καταβολή των 0,85 ευρώ ανά μετοχή πρό φόρου, με τη συνολική χρηματική διανομή να ανέρχεται σε 66,577 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με πέρσι το εφετινό μέρισμα είναι αυξημένο κατά 42%.

Καθώς η πλευρά των οικογενειών Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου ελέγχει το 49,24% της Titan ( εκ του οποίου το 10,31% είναι στο ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου) τα μερίσματα που τους αναλογούν είναι 32,78 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τη νέα χρηματική διανομή η τσιμεντοβιομηχανία θα φτάσει να έχει δώσει στους μετόχους 2,55 ευρώ ανά μετοχή, από το 2019 όταν και μετακίνησε την έδρα της στο εξωτερικό. Στην πρεμιέρα της διπλής διαπραγμάτευσης ( σε Αθήνα και Euronext) που έγινε στις 23 Ιουλίου του 2019, η μετοχή βρέθηκε να κλείνει στα 19,33 ευρώ. Σήμερα είναι στα 31 ευρώ (60,4% % πάνω) έχοντας αντικρύσει την περασμένη Παρασκευή το ιστορικό υψηλό των 31,55 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

TITAN: Ισχυρό το 2024 – Ενίσχυση της ζήτησης λόγω έργων σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Citi για Tιτάν: Το 8ο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης στα EBITDA επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές

ΤΙΤΑΝ: Υπεραξίες και ανάπτυξη από την είσοδο της Titan America σε Χρηματιστήριο των ΗΠΑ

Keywords
Αναζητήσεις
titan-se-9-stelechi-katefthynthikan-amoives-synolikou-ypsous-875-ekat-evro-afximenes-kata-192.htm
Τυχαία Θέματα