Σκόπια: Έπεσαν οι μάσκες πίσω από την βιτρίνα της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών – Ο εθνικιστικός αλυτρωτισμός που ποτέ δεν έσβησε αλλά θεριεύει μέρα με τα μέρα

Ο φαύλος κύκλος που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών όπως αποκαλύπτεται στο Sportime από τον Χρήστo Τσιρανίδη, ακρίτα αγρότη, εκπρόσωπο του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», με διακριτό τίτλο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσης Εν Ελλάδι».

Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα των Σκοπιανών σε Ελλάδα και Σκόπια, γιατί ως ακρίτες –Μακεδόνες μας αφορά άμεσα, για τη χώρα μας πρώτα απ’ όλα και μετά για τις οικογένειές μας.

Ήδη

από το 2007 οι Έλληνες ακρίτες παραμένουν ενεργοί.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο κρυφός εθνικισμός και αλυτρωτισμός στα Σκόπια», αναφέρει στο Sportime ο Χρήστος Τσιρανίδης.

«Μετά την πλήρη κατοχύρωση του ονόματος “Μακεδονία”, αμέσως μετά θα ξεκινήσει πιο έντονα ο αλυτρωτισμός τους» , συμπλήρωσε.

«Ενώ το επίσημο κράτος των Σκοπίων, όσων αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες σαν βιτρίνα, δείχνει να συμμορφώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, οι ιδιώτες που χρηματοδοτούνται από το κράτος των Σκοπίων, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι παντελώς απούσα. Σα να κάνει πλάτες το κράτος. Δεν επιβάλλεται να μπαίνει η επίσημη ονομασία της χώρας “Bόρεια Μακεδονία”», τόνισε ο Χρήστος Τσιρανίδης.

«Ο σκοπιανός εθνικισμός και αλυτρωτισμός, στην πραγματικότητα και εκ του αποτελέσματος συντηρείται. Για το λόγο αυτό είδαμε και το τεράστιο αυτό ποσοστό του VMRO, στις πρόσφατες εκλογές, του οποίου οι θέσεις όχι μονο δεν άλλαξαν αναφορικά με το Μακεδονικό αλλά γίνονται όλο και πιο διεκδικητικές», υπογράμμισε.

«Τα περισσότερα στελέχη του VMRO φωτογραφίζονται με την ποθητή… “Μακεδονία” τους έως τη Θεσσαλονίκη», είπε.

«Αν υπολογίζουμε και το αλβανικό στοιχείο στα Σκόπια, το ποσοστό των Σλάβων ψηφοφόρων, με ιδεολογία VMRO είναι πάνω από 70%», συμπλήρωσε.

«Η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών δίνει μακεδονική γλώσσα στους Σκοπιανούς, με πρόσφατη δικαστική απόφαση στην Ελλάδα, να επιβεβαιώνει ότι η ψευτομακεδονική γλώσσα, νοείται μόνο ως η γλώσσα των πολιτών του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών χωρών», υπογραμμίζει ο Χρήστος Τσιρανίδης επικαλούμενος απόφαση του Ειρηνοδικείου Γιαννιτσών, (διαταγή 20/2023).

Εντύπωση προκάλεσε η παραπάνω δικαστική απόφαση, η οποία προήλθε ως αποτέλεσμα της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών και της απόπειρας ελληνικής απάντησης μέσω του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας της Ελλάδας.

«Εμείς ως Έλληνες γνωρίζουμε ότι η μόνη μακεδονική γλώσσα νοείται η αρχαία ελληνική γλώσσα, με τα ιδιαίτερα φωνητικά γραμματολογικά και συντακτικά χαρακτηριστικά, που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους οι αρχαίοι Μακεδόνες Έλληνες, στο αρχαιοελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας, όπως αυτή είναι αποτυπωμένη στις μαρμάρινες επιγραφές και στα διάφορα αντικείμενα (συγγράμματα, νομίσματα, αμφορείς, καταδεσμούς κ.α.) που βρέθηκαν στις ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων εντός των γεωγραφικών ορίων της Αρχαίας Μακεδονίας, βασιζόμενο στις πολυπληθείς μελέτες διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και κυρίως του καθηγητή Νικόλαου Ανδριώτη», υπογράμμισε.

«Παράλληλα, με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύλλογος Ελλήνων πολιτών με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» και εννοώντας ως γλώσσα τα σλάβικα, πήραν έγκριση λειτουργίας από το Ειρηνοδικείο Φλώρινας. Η απόφαση αυτή ελευθέρωσε μαθήματα μακεδονικής γλώσσας, διδάσκοντας βέβαια τα σλάβικα», τόνισε.

Τι γίνεται όμως με τους Έλληνες πολίτες της Βόρειας Ελλάδας οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες; Ποια η δραστηριότητά τους μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών;

«Εδώ να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Υπάρχουν οι δίγλωσσοι Έλληνες πολίτες με ελληνική συνείδηση που μιλάνε το εντοπικό ιδίωμα, χορεύουν και τραγουδάνε και υπάρχει μία μικρή μερίδα Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουν παίζουν περίεργο ρόλο. Σε κάθε ευκαιρία επιτίθενται προς την Ελλάδα, επικαλούμενοι ότι τους κακομεταχειρίζεται η χώρα και τους καταπιέζει, άσχετα αν κάποιοι από αυτούς είναι σε δημόσιες θέσεις. Το παράπονο τους είναι πως δεν τους επιτρέπεται να εκφράσουν τον αυτοπροδιορισμό του, αν και σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, απ’ όσα γνωρίζω εγώ», ανέφερε ο Χρήστος Τσιρανίδης.

Ιερέας εκπρόσωπος της Εκκλησίας των Σκοπίων καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν μουσουλμανικό κόμμα

«Το πιο περίεργο για εμάς είναι ο επικαλούμενος ηγέτης της μακεδονικής ορθόδοξης εκκλησίας (σ.σ. των Σκοπίων), Νικόδημος Τσακνιάς και μέλος του σωματείου Κρστε-Μισίρκοφ, καλεί τους Έλληνες χριστιανούς να στηρίξουν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές το κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας, στο οποίο συμμετέχει ως υποψήφια, το μέλος του συλλόγου Κρστε-Μισίρκοφ, Ευγενία Νατσουλίδου», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας της Ελλάδας (η ελληνική προσπάθεια) τόνισε ότι πλέον απέναντί τους βρίσκονται και οι Σκοπιανοί και το ελληνικό κράτος και οι ελάχιστοι αυτονομιστές.

«Αναμένουμε έγκριση του Συλλόγου και να πράξει το ελληνικό κράτος τα δέοντα. Η υπόθεση βρίσκεται στο δικαστή και περιμένουμε την απόφαση από το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών», ανέφερε.

«Το ερώτημά μου είναι, αφού η απορριπτική απόφαση τους Ειρηνοδικείου Γιαννιτσών γίνεται με βάση την κατάπτυστη Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και στη δημόσια τάξη και ασφάλεια, γιατί για την δημόσια τάξη και ασφάλεια της χώρας κίνδυνος είμαστε μόνο εμείς και όχι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Μακεδόνες εκπρόσωποι (που είναι και υποψήφιοι κάποιοι στις ευρωεκλογές), όταν μιλάνε διαδικτυακά και αναφέρονται σε μακεδονική και τουρκική μειονότητα;»

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκόπια, Έπεσαν, Συμφωνίας, Πρεσπών –,skopia, epesan, symfonias, prespon –