Το κοίτασμα μαμούθ που αλλάζει τα δεδομένα -Γιατί προκαλεί αντιδράσεις, ποιοι το διεκδικούν

Ένα πραγματικά τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου που θα μπορούσε να είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο έχουν ανακαλύψει οι Ρώσοι, το οποίο βρίσκεται ωστόσοo σε απαγορευμένη περιοχή.

Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης βλέπει σιγά-σιγά την πόρτα της εξόδου, σε πολλές γωνιές του κόσμου, ωστόσο το πετρέλαιο θα συνεχίσει να αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πηγή ενέργειας για όλο τον κόσμο για πολλές ακόμη δεκαετίες.

Και ενώ κυβερνήσεις

και εταιρείες, ειδικά στη Γηραιά Ήπειρο, προχωρούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο για να απεξαρτηθούν από τον μαύρο χρυσό, οι έρευνες για νέα κοιτάσματα πετρελαίου συνεχίζονται.

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα έρευνα και εκείνη που θα μπορούσε να προκαλέσει ποικίλες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτή που πραγματοποίησε η ρώσικη εταιρεία γεωλογικών ερευνών Rosgeo.

Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές πλοίο της ρώσικης εταιρείας, το οποίο υποτιθέμενα πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα στην Ανταρκτική, ανακάλυψε κοιτάσματα πετρελαίου που σύμφωνα με τα δεδομένα που θα μπορούσαν να είναι μακράν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο.

Συγκεκριμένα οι Ρώσοι αναφέρουν ότι στην περιοχή της ψυχρότερης και πιο αφιλόξενης ηπείρου όπου πραγματοποίησαν τις επιστημονικές τους έρευνες υπάρχουν κοιτάσματα που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε 511 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

Αυτά τα κοιτάσματα, αν επιβεβαιωθούν, είναι περίπου 200 δισ. περισσότερα από τα υπάρχοντα αποδεδειγμένα αποθέματα της Βενεζουέλας και της Σαουδικής Αραβίας των δύο χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο.

Οι έρευνες της Rosgeo έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποθεμάτων βρίσκεται στην περιοχή της Ανταρκτικής που διεκδικείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την 5η μεγαλύτερη ήπειρο στον κόσμο να αποτελεί ούτως ή άλλως απαγορευμένη ζώνη για τέτοιου είδους εμπορικές δραστηριότητες.

Η Ανταρκτική «προστατεύεται» από την ομώνυμη Συνθήκη του 1959, συγκεκριμένα από το Πρωτόκολλο Περιβαλλοντικής Προστασίας (άρθρο 7) που τέθηκε σε ισχύ το 1998 και η εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή απαγορεύεται, τουλάχιστον για τα κράτη που αναγνωρίζουν και έχουν υπογράψει τη συνθήκη. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ρωσία.

Η ανατροπή της Συνθήκης της Ανταρκτικής θα μπορούσε να γίνει μόνο έπειτα από ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών που την έχουν υπογράψει, ενώ η αναθεώρησή της έχει προγραμματιστεί για το 2048, το οποίο δεν είναι πλέον και τόσο μακριά όσο φαντάζει.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα