Ευρωεκλογές 2024: Πού και πώς ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω

12:02 11/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι Έλληνες πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες, ούτως ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές 2024 που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024.

Οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα στη χώρα μας. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024, όπως και στις εκλογές του 2019. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον

το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρωβουλή έως το 2029. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Συνολικά 720 ευρωβουλευτές θα εκλεγούν στις επικείμενες εκλογές, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Κατά γενικό κανόνα, ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία. Το σύνολο δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον πρόεδρο.

Με ποια έγγραφα μπορώ να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές;

Οι Έλληνες ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του.

Για να δείτε πού είναι το εκλογικό τμήμα, στο οποίο θα ψηφίσετε, μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται.

Φέτος, για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν και μέσω της επιστολικής ψήφου είτε διαμένουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Μάλιστα, ο ακριβής αριθμός των εγγεγραμμένων έφθασε τους 202.556 (153.322 αιτήσεις εγγραφής από κατοίκους της επικράτειας και 49.234 από Έλληνες του εξωτερικού). Επίσης, η διαδικασία αποστολής των φακέλων βρίσκεται σε εξέλιξη σ’ όλους τους εγγεγραμμένους τόσο από την Ελλάδα, όσο και από από τις 128 χώρες, μέσω των συνεργαζόμενων εταιρειών κούριερ.

Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο;

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

To άρθρο Ευρωεκλογές 2024: Πού και πώς ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα