Τη Δευτέρα βγαίνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία

12:40 19/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αφού τις προηγούμενες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι προβλεπόμενες δοκιμές, τη Δευτέρα 20 Μάϊου κάνουν «πρεμιέρα» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα πρώτα 17 ηλεκτρικά λεωφορεία, που θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια στη Δυτική Θεσσαλονίκη, (γραμμή 21 και 29). 

Όπως επισημαίνει ο

Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), η γραμμή 21 εκτελεί το δρομολόγιο Εύοσμος – Αριστοτέλους και η γραμμή 29 εκτελεί το δρομολόγιο Πολίχνη – Αριστοτέλους. Οι δύο αυτές γραμμές θα εξυπηρετούνται πλέον αποκλειστικά με 17 ηλεκτρικά λεωφορεία.

Χαρακτηριστικά των λεωφορείων

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι 12μετρα, 75 επιβατών. Φορτίζονται σε περίπου τρεις ώρες. Βάσει των προδιαγραφών του διαγωνισμού, πρέπει να έχουν αυτονομία τουλάχιστον 180 χιλιομέτρων. Τα δοκιμαστικά δρομολόγια έχουν δείξει ότι η αυτονομία των λεωφορείων ξεπερνά με άνεση τα 300 χιλιόμετρα.

Διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, εξαερισμού, ανακλινόμενα παράθυρα. Έχουν ράμπα για την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρίες στη μεσαία θύρα και ειδική θέση για αναπηρικό αμαξίδιο. Είναι οικολογικά και μηδενικών εκπομπών ρύπων, ενώ είναι και αθόρυβα.

«Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού έγινε αλματώδεις ρυθμούς»

Σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), τονίζει πως η αποτελεσματική ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια των οχημάτων έγινε με αλματώδεις ρυθμούς μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, μετά και τη δημιουργία του μετρό η Θεσσαλονίκη θα ολοκληρώσει ένα πληρέστερο, ασφαλέστερο, αξιόπιστο και οικονομικότερο σύστημα μεταφορών, αντάξιο των απαιτήσεων της πόλης.

Η ανακοίνωση του ΟΣΕΘ

«Το πρώτο βήμα για “καθαρές” και “έξυπνες” μεταφορές στην πόλη της Θεσσαλονίκης γίνεται τη Δευτέρα 20 Μαΐου. Δεκαεπτά ηλεκτρικά λεωφορεία βγαίνουν στους δρόμους, εκτελώντας δρομολόγια στη Δυτική Θεσσαλονίκη, (γραμμή 21 και 29).

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να εντάξει τη Θεσσαλονίκη στην ηλεκτροκίνητη αστική συγκοινωνία με 110 ηλεκτρικά λεωφορεία πήρε σάρκα και οστά. Η αποτελεσματική ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια των οχημάτων έγινε με αλματώδεις ρυθμούς μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Τις επόμενες ημέρες εντάσσονται στα δρομολόγια και τα υπόλοιπα ενενήντα τρία ηλεκτρικά λεωφορεία από τον λειτουργό της αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) αναβαθμίζοντας τις καθημερινές μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη και την ποιότητα εξυπηρέτησης του επιβάτη.

Τα ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία διαθέτουν Ευφυές Σύστημα Παρακολούθησης και Διαχείρισης (παρακολούθηση φορτιστών, στατιστικά φόρτισης, παραμέτρους αναφοράς οδηγικής συμπεριφοράς, σύγχρονα συστήματα πυρανίχνευσης και ασφάλειας με συστήματα αποφυγής καύσης, επτά εξόδους κινδύνου επιβατών, πλήρη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ κ.λπ.).

Μαζί με το μετρό, η Θεσσαλονίκη θα ολοκληρώσει ένα πληρέστερο, ασφαλέστερο, αξιόπιστο και οικονομικότερο σύστημα μεταφορών, αντάξιο των απαιτήσεων της πόλης.
Η διοίκηση του ΟΣΕΘ ως Αρχή Μεταφορών και εποπτεύων φορέας αλλά και μελλοντικός ιδιοκτήτης των καθαρών οχημάτων, αισθάνεται υπερηφάνεια και δικαίωση για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου και την υποδειγματική συνεργασία όλων».

Keywords
Αναζητήσεις
ti-deftera-vgainoun-stous-dromous-tis-thessalonikis-ta-prota-ilektrika-leoforeia.htm
Τυχαία Θέματα