Addio Silvio, Buongiorno Italia !!!

Ιταλία: Οδός Ελλάδος, χωρίς επιστροφή!

Λάζαρος Ελευθεριάδης


“Ασφαλής και άριστη είναι η δημοκρατία, στην οποία η κάθε αδικία τιμωρείται εξίσου από τους παθόντες και τους μη παθόντες απ` αυτή”.

(Σόλων ο Αθηναίος)

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Silvio Berlusconi) είναι Ιταλός μεγαλοεπιχειρηματίας και.....
πολιτικός. Διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ιταλίας, τις περιόδους 1994-1995, 2001-2006 και 2008-2011.

Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936 στο Μιλάνο, γόνος αστικής οικογένειας, γιος διευθυντή τραπέζης. Σπούδασε νομικά και το 1962 ίδρυσε την
πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία «Εντιλνόρντ» επωφελούμενος από την ραγδαία οικοδομική έξαρση του Μιλάνου.
Στη 10ετία του `70 επιχειρεί τις πρώτες του επενδύσεις στα ΜΜΕ εκμεταλλευόμενος την απελευθέρωση της τηλεοπτικής αγοράς.
Μέσα σε 15 χρόνια (1986) έφθασε να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ το ίδιο έτος γίνεται ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.
Στις εκλογές του 1994 ο ιταλικός λαός του προσφέρει τη νίκη και ο Μπερλουσκόνι χρίστηκε Πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί μετά την επιδείνωση της ιταλικής οικονομίας και την αύξηση του επιτοκίου κρατικού δανεισμού πάνω από 6%.
Τελικά, υποσχέθηκε να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του πακέτου σταθεροποίησης της ιταλικής οικονομίας, από το Ιταλικό Κοινοβούλιο, όπως και έπραξε σήμερα, στις 12 Νοεμβρίου 2011.

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, υπέβαλε σήμερα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λίγες ώρες μετά την τελική έγκριση του πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την ιταλική Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Μόντι.

Η Ιταλία είναι μία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως και μόνο στην Ευρωζώνη κατέχει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, ενώ η Ελλάδα που κατέχει το περίπου 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Το χρέος της Ιταλίας είναι μεγαλύτερο από τα χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μαζί.
Επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον είναι "βιώσιμο" το χρέος της Ιταλίας, που ανέρχεται σε 1,9 τρισ. ευρώ, εν μέσω της περαιτέρω επιβράδυνσης της ανάπτυξής της.
Στα 1,902 τρισ. ευρώ έφτασε τον Ιούνιο το συνολικό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, σημειώνοντας άνοδο κατά 4,4 δισ. ευρώ από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η Γερμανία εμμένει στη θέση ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους πρέπει να επικεντρωθούν στις περικοπές δαπανών και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και όχι στο να επιτύχουν συμφωνίες `διάσωσής` τους.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), έχει σήμερα στην διάθεσή του 440 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όμως μετά την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλ
Keywords
Τυχαία Θέματα