Φορολογικό: Ασπίδα Μητσοτάκη σε Χατζηδάκη – Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή με σύγκρουση αρχηγών

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής συζητείται σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με την αντιπαράθεση κυβέρνησης – ελεύθερων επαγγελματιών να έχει λάβει χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης, εκρηκτικό αναμένεται να είναι το κλίμα στη νέα εννεακομματική πλέον Βουλή,

όπου θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της νεοσύστασης Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά», Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να δώσει πλήρη στήριξη στον αρμόδιο υπουργό ΟΙκονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έχει δεχθεί δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση και τις κοινωνικές ομάδες για τις ρυθμίσεις που προωθεί.

Στην ομιλία πρόκειται να κάνει λόγο για μια πολυεπίπεδη παρέμβαση που περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων με βασικό στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική υπέρ των ευάλωτων, ενισχύοντας παράλληλα, τις δαπάνες για την παιδεία και την υγεία. Θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν βάζει στο στόχαστρο κάποια επαγγελματική ομάδα και θα επιτεθεί στην αντιπολίτευση ότι δεν έχει ρεαλιστικές προτάσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για ήπια συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα συνολικά φορολογικά έσοδα και στη σφοδρή κριτική που δέχονται για φοροεπιδρομή και οριζόντια μέτρα «τσουβάλιασμα» που πλήττουν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απαντούν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια παρέμβαση με πνεύμα λογικής και δικαιοσύνης. «Πιπιλούν» ως καραμέλα ότι 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ενώ 170.000 (το 27%) δηλώνει συστηματικά τα τελευταία πέντε χρόνια ζημιές. Στρέφοντας δε, τα πυρά προς την αντιπολίτευση που βρίσκεται μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες στα κεραμίδια, ζητούν να σταματήσει να λειτουργεί ως «πολιτικός αβανταδόρος της φοροδιαφυγής».

Οι βελτιώσεις πάντως, που υπήρξαν δεν έπεισαν τους παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι στη συζήτηση που προηγήθηκε στην αρμόδια επιτροπή μίλησαν για νομοσχέδιο «τερατούργημα» που σπέρνει τον διχασμό και οδηγεί σε «ξαφνικό θάνατο».

Για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για δίκαιη φορολόγηση με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνον δεν μπορεί να εκφράσει τη μεσαία τάξη, αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν θέλει. «Συνιστά ομολογία ενοχής, αλλά και ανοχής για τη φοροδιαφυγή που δεν θέλει να καταπολεμήσει», αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου και προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση πιστή στην διαχρονική αλαζονική της συμπεριφορά επιμένει να αδιαφορεί για τις καίριες παρατηρήσεις και ενστάσεις των επαγγελματικών φορέων  των αυτοαπασχολούμενων που βρίσκονται  σε απεργιακές κινητοποιήσεις». Σε αυτό το μοτίβο θα κινηθεί στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος θα αναφερθεί και στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για προοδευτική κλίμακα φορολόγησης για το ατομικό εισόδημα, χωρίς προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις και κατάργηση τεκμαρτών εισοδημάτων και τριετιών. Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα κατατεθεί ένσταση αντισυνταγματικότητας, ενώ δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ενδεχόμενο κατάθεσης ονομαστικής ψηφοφορίας.

Για «τραγέλαφο αποτυχίας και αναποτελεσματικότητας» έχει κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Άδικο και αναχρονιστικό» θα το χαρακτηρίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει απαντήσεις για ποιο λόγο η ΝΔ απέκρυψε προεκλογικά αυτή τη νομοθετική παρέμβαση, στοχοποιώντας το ΠΑΣΟΚ και αλλοιώνοντας τις προγραμματικές θέσεις.

Για «φορολογικό έκτρωμα» κάνει λόγο το ΚΚΕ με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να επαναφέρει την πρόταση νόμου του Περισσού που περιλαμβάνει -όπως αναφέρεται- διατάξεις που στοχεύουν «αφενός στην πραγματικά δίκαιη φορολόγηση των μη μισθωτών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και αφετέρου στην ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου».

Διαβάστε επίσης:

Δώρα Αυγέρη: Αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι η κυβέρνηση ΝΔ – Μητσοτάκη

Χατζηδάκης για νομοσχέδιο για «κόκκινα» δάνεια: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μας κατήγγειλαν, ψήφισαν όμως σχεδόν το 50% των άρθρων

ΠΑΣΟΚ: Ο στόχος της δεύτερης θέσης στις Ευρωεκλογές και τα πρώτα 8 ονόματα για το ψηφοδέλτιο

Keywords
Τυχαία Θέματα