Παρουσίαση του έργου του South Stream

Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα κατασκευαστεί, καθώς είναι προς όφελος της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίσθηκε σήμερα, στο Βελιγράδι, στη διάρκεια της παρουσίασης του έργου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σερβική πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Οικολογίας και Ορυχείων της Σερβίας, Όλιβερ Ντούλιτς δήλωσε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού, κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διατρέχει το σερβικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία θα καταστεί το κύριο κομβικό
«σημείο» σε σχέση με την προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή και θα ενδυναμώσει τη γεωστρατηγική και πολιτική της σημασία.

Ο κ. Ντούλιτς πρόσθεσε ότι το έργο θα καταστήσει τη Σερβία "γέφυρα" μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα της αποφέρει πολιτικά οφέλη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Σερβία θα στηρίξει το έργο και θα κερδίσει την ευκαιρία να επωφεληθεί από τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία.

Η κατασκευή του σερβικού τμήματος του αγωγού θα κοστίσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει μεταφορική ικανότητα 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σε ετήσια βάση. Το μήκος του αγωγού θα είναι 470 χιλιόμετρα και το έργο εκτιμάται ότι θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες πολίτες.

Ο επικεφαλής της κοινοπραξίας του έργου του South Stream, Μαρσέλ Κράμερ τόνισε ότι ο πιο σημαντικός στόχος του έργου είναι να διασφαλιστεί η σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου στους καταναλωτές.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της σερβικής εταιρείας διακίνησης φυσικού αερίου, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς επισήμανε ότι ο αγωγός πρέπει να κατασκευαστεί. Πρόσθεσε δε, ότι με το έργο του αγωγού θα βελτιωθεί η "εικόνα" της Σερβίας στο εξωτερικό.
Keywords
Τυχαία Θέματα