Προτάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Καινοτόμες προτάσεις ως προς τη διαμόρφωση του Κοινοτικού προϋπολογισμού αναμένεται να παρουσιάσουν αύριο σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο τρεις διακεκριμένοι ευρωβουλευτές που προέρχονται από τρείς διαφορετικές Ομάδες -- ο Γάλλος Αλέν Λαμασούρ (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Βέλγος Γκι Φέρχοφστατ (από τους Φιλελεύθερους) και η Γερμανίδα Γιούτα Χάουγκ (από τους Σοσιαλιστές).

Σύμφωνα με τη σχετική ανταπόκριση του δελτίου Agence Europe, οι τρεις ευρωβουλευτές
θα υποβάλλουν μια σειρά προτάσεων προκειμένου να χαλαρώσει η εξάρτηση του Κοινοτικού προϋπολογισμού από τα κράτη-μέλη. Απευθύνοντας ένα «μήνυμα επιστροφής στο πνεύμα και το γράμμα της συνθήκης της Ρώμης» οι εισηγητές των νέων προτάσεων ζητούν την έκδοση ευρω-ομολόγων και προτείνουν την κατάργηση της εθνικής συνεισφοράς στη βάση του ΑΕΠ --που ως τώρα καλύπτει τα 3/4 του προϋπολογισμού-- και την αντικατάστασή της από ένα κονδύλι Ευρωπαϊκού ΦΠΑ, από ένα φόρο άνθρακα και ίσως από έναν ευρωπαϊκό φόρο στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η ομάδα των τριών εισηγητών θεωρεί, πως το ισχύον σχήμα διαμόρφωσης του προϋπολογισμού πνέει τα λοίσθια και επισημαίνει την ανάγκη μιας ριζικής αναμόρφωσής του προκειμένου να μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο που απαιτεί η συγκυρία -- με άλλα λόγια να εγγυηθεί την οικονομική ανάκαμψη και να διασφαλίζει την αλληλεγγύη των μελών. Κατά την άποψή τους οι δραστικές αλλαγές που εισηγούνται είναι δυνατές, απαιτείται όμως κυρίως η πολιτική βούληση για την προώθησή τους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι οι τρείς ευρωβουλευτές προτείνουν μεταρρυθμίσεις σε τρείς διαφορετικούς τομείς: στο σύστημα των ιδίων πόρων, στην έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων ευρωπαϊκών έργων υποδομής και τέλος, μεγαλύτερες συνέργειες και οικονομίες κλίμακας για εξοικονόμηση δαπανών.
Keywords
Τυχαία Θέματα