Η απάντηση για την αποτελεσματικότητα των rapid test και ο πόλεμος συμφερόντων

Για τις φωνές που ακούγονται για την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα των rapid test μίλησε στο SigmaLive η Συντονίστρια Προγράμματος Πληθυσμιακού Ελέγχου του Υπουργείου Υγείας, Καρολίνα Στυλιανού.

Σε ερώτηση κατά πόσον τα άτομα που διενεργούν τα rapid test στις μονάδες δειγματοληψίας είναι αρμόδια, απάντησε ότι

το Υπουργείο Υγείας θέτει ως προϋπόθεση τους ελέγχους αυτούς να κάνουν επαγγελματίες υγείας. Σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα άτομα ελέγχονται κατά πόσον είναι αρμόδια, με το Υπουργείο να ζητάει βιογραφικά για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που δίνει η κάθε εταιρεία.  Επεσήμανε ότι όποιος έχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα του ελέγχου από rapid test, μπορεί να ζητήσει να κάνει δωρεάν επιβεβαιωτικό τεστ PCR.

Όσον αφορά στα όσα λέγονται για τις «προβληματικές παρτίδες», σημείωσε ότι η Κύπρος πραγματοποιεί ποιοτικούς ελέγχους στα rapid test που εισάγει. Η παρτίδα πάντα ελέγχεται και τα αποτελέσματα της πάντα επιβεβαιώνονται από PCR προτού δοθούν στα σημεία δειγματοληψίας. Έκανε αναφορά ,μάλιστα για «πόλεμο συμφερόντων», αφού πλέον έχουν μειωθεί τα PCR και rapid test που πραγματοποιούν τα ιδιωτικά εργαστήρια.  

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται για την αποτελεσματικότητα των rapid test, επεσήμανε ότι ο κόσμος κουράστηκε και η διαδικασία των rapid test δεν είναι ευχάριστη με τις ουρές και την αναμονή. Έφερε για παράδειγμα το περιστατικό με τους μαθητές στη Λεμεσό, όπου δημιουργήθηκε χωρίς λόγο αναστάτωση λόγω λάθος χειρισμών της κινητής μονάδας που πραγματοποιούσε τις δειγματοληψίες. Συγκεκριμένα, 22 δείγματα δεν έδειχναν καθαρό αποτέλεσμα και ουσιαστικά είχαν ζητήσει να γίνει επανάληψή τους. Αυτό εκλήφθηκε από τους μαθητές ότι ήταν θετικοί με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας κακός χαμός.

Τέλος, εξήγησε ότι δεν γίνεται να μην έχουμε κρούσματα αλλά να γεμίζουν τα νοσοκομεία. Η ευαισθησία των rapid test καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, γι αυτό ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται σωστά.

Διαβάστε επίσης:

Αμφισβητεί αξιοπιστία των rapid ο δρ.Αρμεύτης-«3 φορές αρνητικός&μπήκε ΜΕΘ»

Δρ. Κολιού: Το σενάριο που εξετάζεται για άνοιγμα των χώρων εστίασης (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα