Σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου

23:03 4/10/2012 - Πηγή: AEK365

610

ο έξαρχος της Αφρικής Ηράκλειος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ανατρέποντας τον διεφθαρμένο Φωκά.

869

συνέρχεται η 8η Οικουμενική Σύνοδος και καταδικάζει την εικονολατρία.

1582

μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Είναι η πρώτη του Ιουλιανού Ημερολογίου, που απαλείφθηκε, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1713

γεννιέται ο Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής Ντενί Ντιντερό, από τους κυριότερους εκπροσώπους του Γαλλικού Διαφωτισμού.

1791

πεθαίνει ο Ρώσος πολιτικός, Γκριγκόρι Ποτέμκιν.

1825

λήγει η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.

1850

πεθαίνει ο Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής Ρώσος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Γεν. 5/8/1777)

1864

καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από τυφώνα η Καλκούτα της Ινδίας και περίπου 60.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1864

γεννιέται ο Λουί Λιμιέρ, γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδερφό του Αύγουστο κατασκεύασαν το 1895 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

1892

η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των Ντάλτον. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφι Βιλ του Κάνσας γίνονται αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολουθεί σκοτώνονται οι τέσσερις, ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Έμετ Ντάλτον, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια.

1900

στο Παρίσι, το Συνέδριο της Ειρήνης καταδικάζει τη βρετανική πολιτική στη Νότια Αφρική και διακηρύττει το δικαίωμα της Δημοκρατίας των Μπόερς για αυτοδιάθεση.

1902

γεννιέται ο "πατέρας" των εστιατορίων McDonalds, Ρέι Κροκ.

1908

η Βουλγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πρώτος τσάρος της χώρας ο Φερδινάδος Α'.

1910

η Πορτογαλία ανακηρύσσεται Δημοκρατία, μετά από ένα επιτυχές επαναστατικό κίνημα κατά του βασιλιά Μανουέλ Β.

1912

η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας στο μέτωπο των Συμμάχων και του Μαυροβουνίου, που είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Πύλης από τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.

1913

πεθαίνει ο Γερμανός ζωγράφος, Χανς φον Μπάρτελς.

1919

ο Έντσο Φερράρι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα, θα ιδρύσει εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων που θα φέρει το όνομά του.

1922

σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας (Μικρασιατική Καταστροφή) θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής ορίζεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1922

γεννιέται ο οδηγός της Φόρμουλα 1, Γιόσε Γκονζάλες.

1930

ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει τους πρώτους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου παρουσία και του Τούρκου Πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξανα

Keywords
Τυχαία Θέματα