Αισιόδοξη η απόφαση για Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό στην ευρωζώνη, λέει η ΕΔΕΚ

18:08 19/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ως “παράθυρο αισιοδοξίας” για αποφυγή σκληρών μέτρων μέσω του μνημονίου, θεωρεί το ΚΣ ΕΔΕΚ, τη ψεσινή απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης, για υιοθέτηση μέχρι το τέλος του 2012, όλων των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων για σύσταση Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Την ίδια ώρα, καλεί την Κυβέρνηση να διεκδικήσει τη συμπερίληψη στο μνημόνιο,  όρου που θα επιτρέπει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του μηχανισμού απευθείας χρηματοδότησης των τραπεζών.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, ανέφερε πως η ψεσινή απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης κρίνεται πολύ σημαντική για το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας και πως “με την απόφαση αυτή, παρέχεται ένα παράθυρο αισιοδοξίας για αποφυγή σκληρών μέτρων μέσων του μνημονίου”.

Με τη λειτουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, συνέχισε, ανοίγει ο δρόμος για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών, χωρίς τα κεφάλαια ανακεφαλαιοποίησης  να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και ότι “σε μια τέτοια εξέλιξη, το δημόσιο χρέος στην Κύπρο θα παραμείνει γύρω στο 80% του ΑΕΠ, αντί στο 140% στο οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει με την προσθήκη των ποσών ανακεφαλαιοποίησης “.

“Παρόλο που δεν έχει ξεκαθαριστεί αν κάτι τέτοιο θα έχει αναδρομική ισχύ, η ΕΔΕΚ καλεί την Κυβέρνηση να διεκδικήσει σθεναρά και σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, τη συμπερίληψη στο Κυπριακό μνημόνιο, όρου που να επιτρέπει στην Κύπρο τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του μηχανισμού απευθείας χρηματοδότησης των τραπεζών”, είπε ο κ. Νικολαϊδης και πρόσθεσε πως “το θέμα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση του κυπριακού χρέους και για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας”.

Σχολιάζοντας εξάλλου, χθεσινές αναφορές στα ΜΜΕ περί αύξησης, από την Κυβέρνηση, των ποσοστών αποκοπής μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε πως, πέραν από την επιφύλαξη και τη διαφωνία του Κινήματος στο τελευταίο κείμενο που δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, “εκφράζουμε την απογοήτευση μας, διότι για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση, χωρίς να επεξηγεί τους λόγους, προχωρεί σε αλλαγές και αυξημένες περικοπές”.

“Οι αλλαγές αυτές κάνουν τα ήδη πολύ σκληρά μέτρα, ακόμα πιο δυσβάστακτα για τους εργαζομένους” είπε ο Νίκος Νικολαϊδης και κατέληξε λέγοντας ότι “τα οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαια και να μην πλήττουν ανισομερώς τους μισθοσυντήρητους και η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε μέτρα που θα εξανεμίζουν το βιοτικό επίπεδο και την αξιοπρέπεια των τραπεζών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα