Η Κίνα χαιρέτισε το σχέδιο κατά της κρίσης του χρέους σε χώρες της ΕΕ

17:05 27/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η Κίνα χαιρέτισε σήμερα το σχέδιο κατά της κρίσης του χρέους που ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες εκτιμώντας ότι θα αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ η Ιαπωνία διαβεβαίωσε ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την κρίση. Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα, σε τηλεφωνική συνομιλία του με το γάλλο ομόλογό

του Νικολά Σαρκοζί, πως αυτή η συμφωνία “θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές”.

Μια εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά της πως πιστεύει ότι οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στις Βρυξέλλες θα επιτρέψουν “μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ και της ευρωζώνης αναζωογονώντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”. “Επιθυμούμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση και μια ευρωζώνη σταθερές σε οικονομικό επίπεδο. Πιστεύουμε πως μια συνεχής, βιώσιμη και υγιής ανάπτυξη της ΕΕ, η οποία είναι η πρώτη παγκόσμια οικονομία, είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη”, συνέχισε η εκπρόσωπος Τζιανγκ Γου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), όμως ουδείς Κινέζος αξιωματούχος έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία. Ο διευθυντής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται αύριο Παρασκευή στο Πεκίνο, πριν μεταβεί στη συνέχεια στο Τόκιο. “Δεν μπορώ να σας πω ποιους θα συναντήσει”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του. Η Κίνα κατέχει ήδη περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια ευρωπαϊκών κρατικών χρεών, σύμφωνα με γάλλους και Γερμανούς ειδικούς. Στο Τόκιο, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε σήμερα ότι η χώρα του θα λάβει “τα απαραίτητα μέτρα” για να βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την κρίση του χρέους.
“Μια σταθερή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον της χώρας μας.

Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα την κατάλληλη στιγμή”, δήλωσε ο Τζουν Αζούμι μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Από την αρχή του χρόνου, η Ιαπωνία έχει επενδύσει 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 20% του συνολικού ποσού των δανείων που χορηγήθηκαν από το ΕΤΧΣ. Πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, οι ιαπωνικές αρχές είχαν δηλώσει επανειλημμένα πως είναι έτοιμες να επενδύσουν περαιτέρω, με την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι θα συμφωνούσαν σε ένα σχέδιο που θα επανέφερε την ηρεμία στις αγορές. Η Ιαπωνία διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, μετά την Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα