Κοντά στα 10 δισ. ευρώ η βοήθεια προς την Κύπρο και επιβολή φορολογίας καταθέσεων, δηλώνουν αξιωματούχοι ΕΕ

19:42 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το μέγεθος της διεθνούς διάσωσης για την Κύπρο είναι πιθανό να βρίσκεται κοντά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, οι οποίοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πακέτο.

Εξάλλου, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες είναι πιθανό να φορολογηθούν με κάποιο τρόπο για να βοηθήσουν τη χώρα στο βάρος που θα επωμιστεί

από μια διεθνή οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters, το σχέδιο διάσωσης για το νησί της Μεσογείου, το οποίο έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια τον Ιούνιο του 2012, αρχικά υπολογίστηκε μέχρι και 17 δισ. ευρώ – σχεδόν όσο η ετήσια οικονομική παραγωγή της Κύπρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η οικονομική βοήθεια είναι πιθανό να είναι τελικά πολύ μικρότερη λόγω διάφορων φορολογικών μέτρων που είναι πιθανό να επιβάλει η Κύπρος για να ενισχύσει τα έσοδα της.

Αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου είναι πιο πιθανό να ανέλθει μεταξύ 10 και 13 δισ. ευρώ, αλλά ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Υπουργών Οικονομικών, Γερούν Ντέισελμπλουμ ανέφερε ενώπιον Ολλανδών βουλευτών αυτή την εβδομάδα ότι θα ήθελε να δει να συμφωνείται ένα πακέτο κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες είναι πιθανό να φορολογηθούν με κάποιο τρόπο για να βοηθήσουν τη χώρα στο βάρος που θα επωμιστεί από μια διεθνή οικονομική βοήθεια, καθώς οι χαράκτες πολιτικής έχουν απορρίψει την ιδέα για επιβολή πραγματικών ζημιών στους καταθέτες.

Ο εξαναγκασμός των καταθετών να υποστούν ζημιές θα είναι νομικά δύσκολο και ενέχει τον κίνδυνο μείωσης της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες ολόκληρης της Ευρωζώνης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Γερμανία, Φινλανδία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαν υποστηρίξει αυτή την ιδέα.

Ένας φόρος 5% επί του συνόλου των καταθετών, για παράδειγμα, ή ένας φόρος της τάξεως του 20-30% επί των τόκων που προκύπτουν από τις καταθέσεις θα είναι ευκολότερο, σύμφωνα με αξιωματούχους, και δεν απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα