Λανθασμένη και ελλιπής η πληροφόρηση για τα εκρηκτικά στο Μαρί

16:57 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Λανθασμένη και ελλιπής ήταν πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο των κοντέινερς που τελικά εξερράγησαν στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”.

Ο μάρτυρας κατηγορίας πλωτάρχης Γρηγόρης Γρηγορίου καταθέτοντας στη δίκη ανέφερε ότι η μόνη πληροφόρηση που είχε ο ίδιος ήταν ανεπίσημη, από τις φήμες που κυκλοφορούσαν, με βάση τις οποίες, από τα 98 εμπορευματοκιβώτια, 2 είχαν ακίνδυνη πυρίτιδα και τα υπόλοιπα, αδρανή υλικά!

Ο πλωτάρχης Γρηγορίου ήταν σε υπηρεσία στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΦ το βράδυ της τραγωδίας και μίλησε για τις επικοινωνίες που έγιναν μετά τη λήψη της πληροφορίας

για την εκδήλωση της πυρκαγιάς στη ναυτική βάση στο Μαρί. Όπως είπε, θυμάται τον αντιπλοίαρχο Κυριάκο Ποχάνη ο οποίος τότε ήταν Διευθυντής Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ναυτικού να ζητά από το συντονιστή του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΦ αεροπορικά μέσα πυρόσβεσης στις 5.35 τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011, δηλαδή 15 λεπτά πριν την έκρηξη.

“Όταν έγινε η έκρηξη», είπε ο Γρηγορίου «κάποιος είπε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΦ ότι τα εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα ήταν 64. Πάθαμε σοκ επειδή εμείς νομίζαμε ότι ήταν δύο κοντέινερς”.

Στη συνέχεια κατέθεσε επίσης ο κατά τον επίδικο χρόνο οδηγός του εκ των θυμάτων, Διοικητή Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη Μάριος Κυριάκου. Ο Κυριάκου περιέγραψε στο δικαστήριο πώς γλίτωσε για μερικά λεπτά από βέβαιο θάνατο.

«Στις 4.30 τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011» είπε, «μου τηλεφώνησε στο κινητό μου τηλέφωνο ο Ιωαννίδης και με διέταξε να τον παραλάβω από το σπίτι του για να πάμε στη ναυτική βάση. Στη διαδρομή θυμάμαι τον Ιωαννίδη να μιλά στο κινητό τηλέφωνο με τον αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους και να ζητά ενημέρωση για την πυρκαγιά που βρισκόταν σε εξέλιξη. Στις 5.20 φτάσαμε στο φυλάκιο 3 και ανεβήκαμε μαζί στη σκοπιά για να δει ο Διοικητής από ψηλά την κατάσταση. Εκεί είδα ένα διπλοκάμπινο του στρατού με ένα πυροσβεστικό όχημα της ΕΜΑΚ να κατεβαίνουν προς τα εμπορευματοκιβώτια και να σταθμεύουν σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από τα κοντέινερς. Η φωτιά μεταδιδόταν από το ένα εμπορευματοκιβώτιο στο άλλο. Στις 5.30, ο Ιωαννίδης μού είπε να πάρω το αυτοκίνητο και να φύγω από το χώρο. Μου είπε επίσης να πω σε όλους να μην πλησιάσει κανένας. Κατεβαίνοντας είδα το πυροσβεστικό όχημα του στρατού και ένα πυροσβεστικό της ΕΜΑΚ να ανεβαίνουν από το δρόμο αριστερά της πύλης προς το φυλάκιο 3 .

Στις 5.45 έγινε η έκρηξη και άρχισαν να πέφτουν αντικείμενα από τον ουρανό. Τρέξαμε να κρυφτούμε. Εγώ έπαθα ζημιά στα αυτιά μου και δεν άκουγα σχεδόν καθόλου» ανέφερε.

«Γύρω στις 6.30»,πρόσθεσε «έφτασε στην πύλη ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ ο οποίος κατευθύνθηκε στη σκηνή. Τους ακολούθησα και εκεί αντίκρισα τους νεκρούς. Πήγα προς το φυλάκιο 3 το οποίο δεν υπήρχε πλέον και αντίκρυσα νεκρούς τον αρχικελευστή Κλεάνθους και δύο πυροσβέστες. Έφυγα επειδή το θέαμα ήταν άσχημο”.

Στην κυρίως εξέταση ο οδηγός του Ιωαννίδη ρωτήθηκε αν θυμάται συνομιλίες του Διοικητή Ναυτικού κατά τη διάρκεια των δέκα λεπτών που βρέθηκε μαζί του στο φυλάκιο 3 και είπε ότι θυμάται τον Ιωαννίδη να μιλά με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ από τον οποίο ζητούσε να σηκωθούν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Όπως είπε στο δικαστήριο όμως, από τις αντιδράσεις του Ιωαννίδη, κατάλαβε ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αρνείτο να διατάξει την επιστράτευση των ελικοπτέρων.

Κατέθεσαν επίσης ως μάρτυρες κατηγορίας ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Άκης Κίκας ο οποίος αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση του 2009 στην οποία γινόταν αναφορά στο φορτίο καθώς και η λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών Κλειώ Γλυκερίου Χαραλάμπους. Ως μάρτυρας κατηγορίας εμφανίστηκε επίσης ο λοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεοφάνης Ιωακείμ ο οποίος είπε ότι στις 6 Ιουλίου 2011, δηλαδή την ημέρα της επιθεώρησης στο Μαρί από την ομάδα εμπειρογνωμόνων, βρέθηκε τυχαία στην ΕΜΑΚ, όπου, γύρω στο μεσημέρι, είδε τον αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τον Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη οι οποίοι μόλις είχαν επιστρέψει από την επιθεώρηση στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”.

Όπως είπε, ρώτησε τον Χαραλάμπους αν συνέβαινε κάτι σοβαρό οπότε ο τελευταίος, του απάντησε: “Όχι, τίποτε”.
Τελευταίος μάρτυρας κατηγορίας χθες ήταν ο συνταγματάρχης Ανδρέας Μαλέκκος.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα