Μαυρογιάννης: Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για το ΠΔΠ το Νοέμβριο

16:03 8/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, εξέφρασε αισιοδοξία σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο Νοέμβριο.

«Είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας πάνω στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020 εντός του Νοεμβρίου», δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από το European

Policy Center, σε συνεργασία με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου.

Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε ακόμη ότι η επίτευξη συμφωνίας πάνω στο ΠΔΠ θα έχει «μεγάλη συμβολική αξία» για την ΕΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει μέχρι στιγμής αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, υλοποιώντας την αποστολή της να εργαστεί ως ένας έντιμος μεσολαβητής παρουσιάζοντας όσο το δυνατόν καλύτερες και συναινετικές προτάσεις.

Οσον αφορά το μέλλον της ΕΕ, κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας σωστός συνδυασμός ιδεών, αξιών και τρόπου ζωής, προστατεύοντας παράλληλα όσους έχουν ανάγκη, παρέχοντας σωστή εκπαίδευση και προστατεύοντας το περιβάλλον.

«Πρέπει να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας, να καταστεί η Ευρώπη ακόμη καλύτερη», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι συγκάλεσε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 22 και 23 Νοεμβρίου με αποκλειστικό θέμα το ΠΔΠ και με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων πάνω στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο ΠΔΠ καθορίζει τις κοινοτικές πληρωμές στα 987 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το προτεινόμενο ποσό που ισοδυναμεί με το 1,08% του ΑΕΠ είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε τις τελευταίες βδομάδες από έξι χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Αυστρία.

Η Κυπριακή Προεδρία παρουσίασε το νέο αναθεωρημένο ΠΔΜ, το οποίο προβλέπει εξοικονομήσεις ύψους τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Κυπριακή Προεδρία προτείνει προσαρμογή προς τα κάτω του συνολικού ύψους των δαπανών που προτάθηκε από την Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων εντός και εκτός του ΠΔΠ.

Αυτή την εβδομάδα το Γραφείο του κ. Ρομπέι ξεκίνησε διμερείς επαφές με τα κράτη μέλη προετοιμάζοντας το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου όπου φιλοδοξεί να επιτευχθεί συμφωνία προκειμένου το ΠΔΠ να τεθεί σε ισχύ έγκαιρα, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα