Με ‘σώας τα φρένα’ ο μακελάρης της Νορβγίας

15:32 10/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί με την κατηγορία ότι σκότωσε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία, δεν πάσχει από ψύχωση και είναι συνεπώς ποινικά υπεύθυνος, είναι το συμπέρασμα μιας νέας ψυχιατρικής εκτίμησης του κατηγορουμένου που ανακοινώθηκε σήμερα, η οποία σημαίνει πως μπορεί να φυλακιστεί εφόσον καταδικαστεί.

Η νέα εκτίμηση αντιβαίνει στα αποτελέσματα μιας πρώτης επίσημης εκτίμησης ειδικών, οι οποίοι είχαν κρίνει πέρυσι

ότι ο Μπράιβικ πάσχει από ”παρανοϊκή σχιζοφρένεια”, γεγονός που τον καθιστούσε υποψήφιο για εγκλεισμό σε ψυχιατρικό ίδρυμα μάλλον, παρά σε φυλακή.

Ο Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους ανοίγοντας πυρ εναντίον νεαρών μελών του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, ενώ προηγουμένως είχε ανατινάξει μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, ”δεν ήταν ψυχωτικός τη στιγμή των γεγονότων”, αναφέρει το δικαστήριο του Οσλο σε ανακοίνωσή του, στην οποία συνοψίζει την εκτίμηση των ειδικών.

Αυτή η νέα εκτίμηση είχε παραγγελθεί μετά το σάλο που είχε προκαλέσει η πρώτη και δημοσιεύεται μόνον έξι ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης του εξτρεμιστή. Είναι κι αυτή προσωρινή και δεν έχει παρά συμβουλευτική αξία.

Την τελική απόφαση θα λάβουν οι δικαστές του δικαστηρίου του Οσλο, στην ετυμηγορία τους που αναμένεται τον Ιούλιο, οι οποίοι θα αποφανθούν για το ακανθώδες θέμα της ποινικής ευθύνης του Μπράιβικ, από το οποίο θα εξαρτηθεί η τύχη του: φυλακή ή ψυχιατρείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα