Να ενεργήσουμε ως προμηθείς κι όχι ως επιμηθείς

13:22 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Την ελπίδα ότι “θα παραδειγματιστούμε με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, όσον αφορά την οικονομία, για να ενεργήσουμε στην Κύπρο ως προμηθείς κι όχι ως επιμηθείς”, εξέφρασε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σχολιάζοντας, στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, τα όσα συμβαίνουν στην οικονομία της Ελλάδας,

ο κ. Νεοφύτου είπε: «Να ευχηθούμε να λειτουργήσουν στη θετική κατεύθυνση τα νέα μέτρα, η νέα συμφωνία για την Ελλάδα, γιατί εάν και μετά τη νέα συμφωνία και το νέο μνημόνιο δεν βάλουν μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα έχουμε κι εμείς τα δικά μας προβλήματα».

“Είμαστε”, σημείωσε, “συγκοινωνούντα δοχεία”, προσθέτοντας ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών δεν περιορίζεται μόνο σε ελληνικά ομόλογα των 5 δισ. ευρώ, αλλά επεκτείνεται και σε ιδιωτικά δάνεια στην Ελλάδα που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

Αν δεν βάλουν μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, είπε ο κ. Νεοφύτου, σοβαρό πρόβλημα ενδεχομένως να έχουν και τα ιδιωτικά δάνεια στον ελληνικό χώρο.

«Δεν μπορεί να ζήσει η οικονομία χωρίς χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι η καρδιά, η οποία αποφασίζει να διοχετεύει τις αναγκαίες ποσότητες χρήματος στους διάφορους τομείς», ανέφερε.

Ομως, πέραν από τα λάθη των πολιτικών για τη δημοσιονομική κατάσταση, είπε ο κ. Νεοφύτου, υπήρξαν όντως λάθη και εκ μέρους των συμβουλίων των τραπεζών και “φθάνουμε και ζούμε στην Κύπρο στο σημείο όπου τα λάθη των πολιτικών και τα λάθη των συμβουλίων των τραπεζών τα πληρώνει ο μη προνομιούχος πολίτης, ο δανειζόμενος πολίτης, η δανειζόμενη μικρομεσαία επιχείρηση”.

«Αυτό δεν είναι δίκαιο. Είναι άδικο άλλοι να κάνουν τα λάθη, είτε σε πολιτικό επίπεδο είτε σε τραπεζικό επίπεδο, και να πληρώνει αυτός που δεν φταίει, ο δανειζόμενος με τα επιπρόσθετα δανειστικά επιτόκια που κάθε μήνα, ο κάθε ένας από εμάς δανειζόμενος, παίρνει τις προειδοποιήσεις των τραπεζών για αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων», πρόσθεσε.

Για να υπάρξει δικαιοσύνη, συνέχισε, πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεν μπορεί να συνεχίζει η πρακτική άλλοι να φταίνε κι άλλοι να πληρώνουν.

Σε σχέση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «είναι θετικό το ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία και δεν υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος για τη χρεοκοπία της Ελλάδας».

Το δεύτερο, συνέχισε, αφορά την ουσία της συμφωνίας, μια συμφωνία που δεν μπορεί να την αντέξει ο Ελληνας και η ελληνική κοινωνία.

Το τρίτο, πρόσθεσε, είναι αν αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει πράγματι την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση ή θα την βυθίσει σε περαιτέρω ύφεση και περισσότερα προβλήματα.

«Θεωρώ ταπεινά πως τα προβλήματα στην Ελλάδα τώρα αρχίζουν. Δεν είμαι σίγουρος αν ο Ελληνας μπορεί να αντέξει και αυτές τις νέες θυσίες», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα