Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ

16:18 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, η κινητικότητα και η ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα.

Σε συνέντευξή του στο ημερήσιο δελτίο ευρωπαϊκής επικαιρότητας Agence Europe, ο κ. Κούρκουλας αναφέρει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να

επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, η ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης προκειμένου να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική και η κινητικότητα.

Οπως επισήμανε, για την ελληνική πλευρά, το θέμα της ανθρώπινης κινητικότητας είναι εξαιρετικά σημαντικό, είτε αφορά την κινητικότητα εντός ΕΕ είτε το πρόβλημα της μετανάστευσης από χώρες εκτός ΕΕ. Ο τρόπος διαχείρισης του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο απασχολεί την Ελλάδα η οποία αισθάνεται ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί μόνο με εθνική δράση, αλλά απαιτεί μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, που θα αποβεί προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ΕΕ. Το θέμα αυτό απασχολεί τους πολίτες, είπε, προσθέτοντας ότι ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ θα αναθεωρηθεί υπό την Ελληνική Προεδρία. Δήλωσε επίσης πως χρειάζεται να υπάρξει μια κοινή θέση μεταξύ των εταίρων.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη στο θέμα της διαχείρισης του χώρου Schengen, σημειώνει το δημοσίευμα. Αν και υπάρχουν ευρωπαϊκές πολιτικές που αντιμετωπίζουν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και αν και η κοινή δράση θεωρείται πολύ σημαντική, η Ελλάδα αισθάνεται ότι οι πολιτικές αυτές πρέπει να ενισχυθούν, σημειώνεται.

Ο Έλληνας Υφυπουργός είπε πως υπάρχει αρκετός χρόνος για να οριστικοποιηθούν οι προτεραιότητες και πως η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με τις άλλες δυο Προεδρίες (Ιρλανδία και Λιθουανία) με τις οποίες έχει ήδη αναπτύξει το νομοθετικό πρόγραμμα των τριών εξαμηνιαίων προεδριών (1 Ιανουαρίου 2013-30 Ιουνίου 2014).

Ο κ. Κούρκουλας επισήμανε πως η ελληνική Προεδρία συμπίπτει με μια μεταβατική περίοδο για την ΕΕ, με τις ευρωεκλογές το Μάιο και την ανανέωση των πολιτικών προσώπων.

Ο ίδιος σημείωσε πως το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας θα είναι μια μεταβατική περίοδος, μια περίοδος προβληματισμού για το μέλλον της ΕΕ κατά την οποία η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για να δείξει στους ευρωπαίους πολίτες ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κρίση, ότι διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία –κάτι που δεν ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια- για να αντιμετωπίσει την κρίση και να εγγυηθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Για την Ελλάδα, αυτό είναι προτεραιότητα, τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα πως κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, η χώρα θα βρίσκεται πιο κοντά στην άκρη του τούνελ, υπογραμμίζοντας ότι ήδη υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια και πως αν και η κρίση δεν έχει τελειώσει έχει διανύσει παραπάνω από το μισό δρόμο μέχρι τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα