Οικολόγοι: Να καθοριστούν κόκκινες γραμμές στο Κυπριακό και να τεθούν στο λαό για έγκριση

17:00 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων εισηγείται να καθοριστούν οι κόκκινες γραμμές λύσης του Κυπριακού (το μέγιστο όριο των υποχωρήσεων πέραν του οποίου διαχρονικά κανείς να μην μπορεί να κινηθεί) και να τεθούν προς έγκριση από τον Κυπριακό λαό σε δημοψήφισμα.

Σε ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος, οι Οικολόγοι αναφέρουν

ότι με τον καθορισμό των κόκκινων γραμμών και την έγκριση του λαού, «αποκτούμε μακροχρόνια και σταθερή πολιτική, βασισμένη σε μια ενωτική καταξιωμένη από τη λαϊκή βούληση στρατηγική».

Το Κίνημα αναφέρει ακόμη ότι πρέπει να αναχαιτιστεί η τουρκική επεκτατική πολιτική η οποία «μέσα από μια καλοστημένη διπλωματία εξαπλώνεται στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης» και καλεί την Κυβέρνηση, παράλληλα με την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας , «να κινηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε καινούργια τετελεσμένα στο Κυπριακό».

Απόφαση ΕΔΑΔ
————–

Σε άλλη ανακοίνωση οι Οικολόγοι αναφέρονται σε πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ για την Κύπρο και τονίζουν ότι «υποχθόνια προετοιμάζεται το έδαφος για την επιβολή της ‘τριγωνικής λύσης’».

Σύμφωνα με τους Οικολόγους, «Κυπριακό, αέριο και μνημόνιο μπαίνουν στο ίδιο καλάθι και προκύπτει ‘σχέδιο Ανάν 6’».
Οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν ανησυχητική , αδικαιολόγητη και πρωτοφανή την απόφαση του ΕΔΑΔ, «το οποίο στήριξε την απόφαση της επιτροπής των κατεχομένων η οποία αρνήθηκε το δικαίωμα της επιστροφής της περιουσίας σε Ελληνοκύπρια αιτήτρια» και κάνουν λόγο για επικίνδυνη εξέλιξη «που στρώνει το δρόμο για την πλήρη αποξένωση των ιδιοκτησιών των Ελληνοκύπριων στην κατεχόμενη Κύπρο».

« Το ΕΔΑΔ με την απόφαση του θέτει σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα των επίσημων τίτλων ιδιοκτησίας του Κυπριακού κτηματολογίου. Έρχεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο όπου η οικονομική δυσπραγία αναμένεται να σπρώξει τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες προς την επιτροπή αποζημιώσεων για να ανταλλάξουν την περιουσία τους έναντι ενός πινακίου φακής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ημέρα Μνήμης θυμάτων Αρμενικής γενοκτονίας

————-

Με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, ημέρας μνήμης των θυμάτων της Αρμένικης Γενοκτονίας, το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει με «ιδιαίτερη αγανάκτηση τη στάση της σύγχρονης Τουρκίας – που τάχα επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό και την ένταξη στην πολιτισμένη Ευρώπη – και δεν θέλει να διαρρήξει τους δεσμούς της με το Οθωμανικό παρελθόν της».

Οι Οικολόγοι σε ανακοίνωση αναφέρουν ότι η πολιτική Νταβούτογλου, «αποτελεί έκφραση νεοθωμανισμού και στηρίζεται ακριβώς στο Οθωμανικό καθεστώς και παράδοση». Προσθέτουν ότι πρέπει να καταστεί Ευρωπαϊκή υποχρέωση για την Τουρκία η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και καλούν Ελλάδα, Κύπρο, καθώς και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να θέσουν την προϋπόθεση αυτή ως απαραίτητο στοιχείο της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα