Παπανδρέου: ”Επίτευγμα όλων των Ελλήνων η συμφωνία”

17:05 27/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

«Μία καινούρια μέρα ξημερώνει σήμερα για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες την Πέμπτης, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει αυτήν την ώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνέχεια θα συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως

μετά θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό.

Ο ίδιος τόνισε ότι με τη σημερινή απόφαση ελαφρύνεται για την Ελλάδα ένα μεγάλο τμήμα του άχθους του παρελθόντος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε πράξει αυτά που έπρεπε τότε η χώρα θα είχε οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Αποφύγαμε αυτόν τον κίνδυνο, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτό συνέβη, κυρίως χάρη στις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες.

«Κλείνουμε οριστικά τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν και μπαίνουμε σε μία νέα πορεία με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και χωρίς αβεβαιότητες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων και το γεγονός ότι έπρεπε να έρθουν σε συμφωνία 16 κυβερνήσεις που είναι υπόλογες στα δικά τους κοινοβούλια.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια εξαιρετικά κακόπιστη κριτική στο εσωτερικό της χώρας σε βάρος της κυβέρνησης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι με τις σημερινές αποφάσεις βελτιώνονται τα όσα κατοχυρώθηκαν στις 21 Ιουλίου και ότι η χώρα έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες ως το 2014. Ανέφερε, επίσης, ότι επιβεβαιώθηκαν τα βασικά σημεία της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, αναφέροντας συγκεκριμένα τα χαμηλότερα επιτόκια, την επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των δανείων και την περίοδο χάριτος.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της σημερινής απόφασης στη λειτουργία του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα τόνισε ότι θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή του επάρκεια και η ρευστότητα των τραπεζών ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις. Ανέφερε επίσης ότι η κατανομή των βαρών στην ελληνική κοινωνία είναι πλέον πιο ισοβαρής δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του άχθους μεταφέρεται στις τράπεζες. Αυτό εξασφαλίζει ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα συρρικνωθεί στο 120% του ΑΕΠ και ότι η εικόνα που δίνεται στις αγορές είναι ότι το χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία και το 2012 δεν θα έχει πλέον πρωτογενή ελλείμματα και θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.

Τόνισε επίσης ότι από το 2012 μειώνεται το βάρος των επιτοκίων και ότι αυτό θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις. «Κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον » τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι σιγά σιγά ανοίγει ο δρόμος για την απαλλαγή της χώρας από την ευρωπαϊκή επιτήρηση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ δίλημμα να βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα και να αγνοήσει όλους αυτούς που την κατηγορούσαν.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις επιπτώσεις που θα έχει η σημερινή απόφαση στα ασφαλιστικά ταμεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δ

Keywords
Τυχαία Θέματα