Προχωρούν στο Ανώτατο οι προσφυγές κατά Γιούρογκρουπ, ακυρώθηκαν τα διατάγματα αναστολής

17:48 5/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έδωσε σήμερα οδηγίες όπως εντός δέκα ημερών υποβληθούν οι ενστάσεις για τις προσφυγές, οι οποίες είναι περισσότερες από πενήντα, εναντίον της εφαρμογής προνοιών της απόφασης του Γιούρογκρουπ σχετικά με το τραπεζικό σύστημα.

Δύο δικαστές του Ανωτάτου, οι Μύρωνας Νικολάτος και Λεωνίδας Παρπαρίνος αυτοεξαιρέθηκαν από τη διαδικασία.

Ακυρώθηκαν επίσης αργότερα τα δύο εκδοθέντα προσωρινά διατάγματα αναστολής που αφορούν τις κανονιστικές διοικητικές πράξεις για την Λαϊκή και την Τράπεζα

Κύπρου.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, Χρίστος Αρτέμη, ανέφερε ότι το περιθώριο των δέκα ημερών ισχύει από την μέρα που ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης και ο δικηγόρος της Κεντρικής Τράπεζας Αλέκος Ευαγγέλου έχουν λάβει το σύνολο των προσφυγών, κάτι που όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Κληρίδης ενώπιον του Δικαστηρίου δεν ίσχυε ακόμη.

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και να κατηγοριοποιηθούν οι προσφυγές.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου, αποφάσισε επίσης όπως η διαδικασία συνεχιστεί στις 23 Απριλίου στις 11.30 το πρωί, κατά την οποία και θα αρχίσουν οι προφορικές αγορεύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν για τρεις μέρες.

Οι δικηγόροι των αιτητών, οι οποίοι είναι πολυάριθμοι, θα αποφασίσουν μεταξύ τους ποιοι θα είναι αυτοί που θα αγορεύσουν ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των προσφυγών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα και με την πρόταση που είχε υποβάλει νωρίτερα ο δικηγόρος μερικών εκ των αιτητών Λουκής Παπαφιλίππου και με την οποία συμφώνησαν μετά από διακοπή της διαδικασίας και οι υπόλοιποι δικηγόροι, αποφασίστηκε όπως όλες οι αιτήσεις για διατάγματα αναστολής αποσυρθούν.

Αυτοεξαιρέθηκαν δύο δικαστές του Ανωτάτου

————

Το συμφέρον συγγενικών τους προσώπων ήταν ο λόγος αυτοεξαίρεσης των Δικαστών Νικολάτου και Παρπαρίνου.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου ανέφερε ότι ο Δικαστής «διαπίστωσε ότι υπάρχει στενού οικογενειακού του προσώπου συμφέρον στην έκβαση των υποθέσεων αυτών, ως εκ τούτου σε δύο υποθέσεις που ήταν ενώπιον του εξαίρεσε τον εαυτό του και γι αυτό δεν είναι μαζί μας σήμερα».

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο Δικαστή Παρπαρίνο ο οποίος έκανε μεταξύ άλλων λόγο για την ανάγκη η δικαιοσύνη όχι μόνο να απονέμεται αλλά να φαίνεται ότι απονέμεται.

«Έχω προσωπικό πρόβλημα, λόγω συγγενικού προσώπου μου το οποίο έχει μεγάλο αριθμό μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου γι αυτό αυτοεξαιρούμαι», ανέφερε ο Δικαστής Παρπαρίνος προτού εξέλθει της αίθουσας.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ανωτάτου, αναφέρθηκε στην περίπτωση του αδελφού του Ανδρέα Αρτέμη, ο οποίος ήταν τα τελευταία χρόνια μέλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

«Εγώ ο ίδιος προσωπικά δεν αισθάνομαι κανένα πρόβλημα να εκδικάσω την υπόθεση, αλλά θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας προτού αποφασίσω οτιδήποτε», ανέφερε ο κ. Αρτέμη με όλους τους παρευρισκόμενους να συμφωνούν ότι εφόσον ο ίδιος δεν νοιώθει ότι δημιουργείται πρόβλημα, τότε δεν τίθεται θέμα.

Ακύρωση προσωρινών διαταγμάτων

———–

Ανακοινώνοντας την απόφαση της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Πέτρος Αρτέμης ανέφερε ότι η ολομέλεια συμφωνεί με την επιχειρηματολογία του Γενικού Εισαγγελέα ότι “η δικαιοσύνη δεν πρέπει μόνο να απονέμεται, αλλά και να φαίνεται ότι απονέμεται”.

Τα προσωρινά διατάγματα είχε εκδώσει ο δικαστής Μύρωνας Νικολάτος, ο οποίος αυτοεξαιρέθηκε μετά την έκδοση των διαταγμάτων λόγω έμμεσου προσωπικού συμφέροντος.

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θέση του Γενικού Εισαγγελέα που αφορά το θέμα της εξ αντικειμένου αμεροληψίας του Δικαστή που εξέδωσε το διάταγμα, είναι ορθή», ανέφερε ο Δικαστής Αρτέμη.

Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι το διάταγμα θα πρέπει να ακυρωθεί με βάση τη γενική αρχή ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει όχι μόνο να απονέμεται, αλλά και να φαίνεται ότι πράγματι απονέμεται».

Και δεύτερο προσωρινό διάταγμα αναστολής που είχε ως αντικείμενό του τη διοικητική πράξη που αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, ακυρώθηκε, για τους ίδιους λόγους.

Την ίδια ώρα, αίτηση για άλλο διάταγμα που αφορούσε τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων, αποφασίστηκε όπως δεν εξεταστεί από το Ανώτατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα