Υπ. Συγκοινωνιών:Το μέλλον των ΚΑ τη Δευτέρα σε νέα συνεδρία της διυπουργικής και μετά στο Υπουργικό

17:35 5/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δευτέρα συνεδριάζουν εκ νέου διυπουργική επιτροπή και ΔΣ των Κυπριακών Οργανισμών για το μέλλον της εταιρείας, ενώ την Τετάρτη το θέμα αναμένεται να οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλο, ο οποίος, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, έκανε λόγο για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων πλευρών λέγοντας

ότι μελετώνται όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και η σύμπραξη με τις Μεσανατολικές αερογραμμές, με τις οποίες παλαιότερα, σε διάφορα επίπεδα είχε γίνει επαφή και υπήρχε ένα καταρχήν ενδιαφέρον.

Ο Υπουργός Εμπορίου, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, κατά την επίσκεψή του στο Λίβανο είχε επαφή με τον Πρόεδρο των Μεσανατολικών αερογραμμών, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητά του να έρθει στην Κύπρο για μια πιο διεξοδική συζήτηση με τις ΚΑ. Για να είναι η εταιρεία των ΚΕ ελκυστική, είπε ο κ. Μητσόπουλος, θα πρέπει να προηγηθεί η εξυγίανσή της. «Όπως αντιλαμβάνεστε μια εταιρεία που κατέγραψε ζημιές της τάξης των 56 εκ το 2012, δεν είναι μια εταιρεία ελκυστική για επένδυση».

Ερωτηθείς πότε θα ληφθούν αποφάσεις, είπε το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας ότι παρακάλεσαν τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ των ΚΑ να εργαστούν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πάνω σε κάποια σενάρια και να κάνουν εκτιμήσεις αναφορικά με το πώς θα μπορούσαν να περιορισθούν ζημιογόνες δραστηριότητες της εταιρείας. Στόχος, είπε, είναι μια νέα συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής με το ΔΣ, ώστε την Τετάρτη «καλώς εχόντων των πραγμάτων το θέμα να οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για ενημέρωση και ενδεχομένως για λήψη αποφάσεων για το πώς θα κινηθούμε παρακάτω».

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και πως μόνο το τρίτο, που περιλαμβάνει απολύσεις, έχει την κατεύθυνση της εξυγίανσης, ο Τάσος Μητσόπουλος είπε πως τα σενάρια αυτά στηρίζονται στις αναλύσεις που ετοίμασε το ΔΣ, οι οποίες με τη σειρά τους στηρίζονται σε μια τεχνο-οικονομική μελέτη που έχει διεξαχθεί από συμβούλους, Air France, KLM, Lufthansa. Η Βουλή, συνέχισε, ενημερωνόταν περιοδικά για την εξέλιξη του σχεδίου αναδιάρθρωσης και το ΔΣ είχε ενημερώσει αρμοδίως τη Βουλή. Όλοι οι υπολογισμοί και οι εκτιμήσεις, επεσήμανε, γίνονται σε αυτή τη βάση.

Ερωτηθείς μέχρι πότε η εταιρεία μπορεί να ανταποκριθεί στις μισθολογικές της ανάγκες και αν υπάρχει ενδεχόμενο κι άλλης κρατικής ενίσχυσης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών υπενθύμισε πως η Βουλή είχε εγκρίνει πριν από μερικούς μήνες ένα ποσόν στηρίζοντας τη ρευστότητα της εταιρείας. «Είχε τότε αναληφθεί η δέσμευση από πλευράς της εταιρείας να προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης εξυγίανσης και στην εφαρμογή της. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί. Οι βασικές παράμετροι της μελέτης αυτής δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη, γεγονός που έχει επιδεινώσει τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας με έναν τρόπο πολύ δραματικό, οφείλω να πω. Απ’ εκεί και πέρα φαίνεται ότι το κράτος δεν έχει δώσει το σύνολο του ποσού που είχε αρχικά εγκριθεί και για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή κατά πόσον νομίμως έχει δοθεί το ποσόν αυτό».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε, στην επιστολή της τονίζει ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε άλλη διοχέτευση ρευστότητας από το κράτος προς την εταιρεία μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης θα πρέπει να τερματιστεί. Δηλαδή, είπε, αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τα κρατικά ταμεία προς την εταιρεία είναι παράνομη».

Το ποσό που υπολείπεται, είπε, είναι της τάξης των 8 εκ. ευρώ από το συνολικό ποσόν για την εταιρεία. «Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό είναι γνωστό». Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, τόνισε.

Σε ερώτηση για το θέμα των «ανοικτών αιθέρων», ο κ. Μητσόπουλος επεσήμανε πως δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα, διότι υφίστανται διμερείς διακρατικές συμφωνίες οι οποίες ρυθμίζουν τις αερομεταφορές μεταξύ δύο χωρών. «Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι αποτέλεσμα της βούλησης της μιας χώρας, αλλά και της άλλης. Συνεπώς, για να υπάρξει διαφοροποίηση και άνοιγμα των αιθέρων θα πρέπει και τα δύο μέρη να συμφωνήσουν».

Οποτεδήποτε υποβάλλονται αιτήματα για την παραχώρηση αδειών για την πραγματοποίηση πτήσεων στην Κύπρο, συνέχισε, αυτές παραχωρούνται χωρίς κανένα δισταγμό, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε την επιβατική κίνηση και έφερε ως παράδειγμα την πολύ πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου να εγκρίνει την παραχώρηση αδειών για 39 ναυλωμένες πτήσεις από τον Λίβανο.

Συνάντηση Υπ. Συγκοινωνιών – Οικολόγων

—————————————————-

Όσον αφορά την συνάντηση με την αντιπροσωπεία του κινήματος Οικολόγων, ο Υπουργός Συγκοινωνιών χαρακτήρισε διαφωτιστικό το υπόμνημα που του δόθηκε και είπε πως θα το μελετήσουν στην προσπάθεια να βελτιώσουν τις πολιτικές του Υπουργείου. Το Υπ. Συγκοινωνιών και Έργων, πρόσθεσε, ως το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό και τεχνικό Υπουργείο του κράτους «είναι προσανατολισμένο σταθερά σε μια βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη». Που θα σέβεται, εξήγησε, το περιβάλλον και θα συμβάλλει ταυτόχρονα στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εξέφρασε δε ετοιμότητα να ενσωματώσει προτάσεις και ιδέες προς την κατεύθυνση αυτή από τους Οικολόγους κι άλλα κόμματα και φορείς, «αφού κοινός ο στόχος, να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας με έναν τρόπο βιώσιμο, με σεβασμό και στο περιβάλλον και στον άνθρωπο».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής ΓΓ των Οικολόγων, Άδωνις Γιάνγκου δήλωσε ότι κατέθεσαν στον Υπουργό έναν μακροσκελή κατάλογο θεμάτων που χρίζουν μελέτης και εφαρμογής από το Υπουργείο Συγκοινωνιών που αφορούν το κυκλοφοριακό ζήτημα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θέματα ρύπων, χρηματοδότησης έργων στον τομέα αυτό. Η ανταπόκριση, είπε, ήταν πολύ θετική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα δουν αρκετά από αυτά να εφαρμόζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα