Σε μείωση του ελλείμματος στοχεύει ο Ολάντ με τον προϋπολογισμο του 2013

09:23 27/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Γαλλία θα παρουσιάσει την Παρασκευή τον προϋπολογισμό για το 2013, με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα δημόσια οικονομικά και να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, χωρίς να προκαλέσει τη δημόσια οργή.

Στον πρώτο ετήσιο προϋπολογισμό του από τότε που εξελέγη το Μάιο, ο Σοσιαλιστής Ολάντ θα επικεντρωθεί στις φορολογικές αυξήσεις, αντί στις οδυνηρές περικοπές δαπανών, παρά τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι οι κρατικές δαπάνες

είναι μη βιώσιμες, δεδομένης της υποτονικής ανάπτυξης.

Απαιτούνται εξοικονομήσεις περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου Ολάντ για μείωση του ελλείμματος στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μέχρι το τέλος του 2013, από την πρόβλεψη για έλλειμμα 4,5% αυτό το έτος.

Αυτό που διακυβεύεται είναι η εικόνα της Γαλλίας στην ταραγμένη ευρωζώνη και τη σχέση της με την ισχυρότερη οικονομία της περιοχής, τη Γερμανία, με τις αγορές να αγωνιούν να δουν αν η Κυβέρνηση Ολάντ είναι διατεθειμένη να αντέξει το βάρος για εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της που έχει πλήξει τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, όπως την Ισπανία και την Ιταλία.

Αλλά ενδείξεις ότι ο Ολάντ δεν λαμβάνει στα σοβαρά τη μείωση του ελλείμματος θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή των αγορών στη Γαλλία, εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού της.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και αριστερές ομάδες έχουν απειλήσει για πραγματοποίηση απεργιών και διαδηλώσεων αν οι Σοσιαλιστές επιβάλουν αυστηρή λιτότητα, με μια εκδήλωση διαμαρτυρίας να έχει ήδη προγραμματιστεί για την Κυριακή κατά του δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ που θέτει αυστηρά όρια ελλείμματος.

Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο κ. Ολάντ είπε ότι για να πετύχει το στόχο του, ο προϋπολογισμός θα στοχεύσει σε έσοδα 10 δισ. ευρώ από επιπλέον φόρους στα νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα, 10 δισ. ευρώ από φορολογία των επιχειρήσεων και 10 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα