ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΞΕΝΙΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα 80.000 στρέμματα του Πρασονησίου και για τις εκτάσεις σε Παλιούρι, Καϊμακτσαλάν και Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Από τις κενές μεγαλοστομίες των προηγούμενων ετών, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προχωρά στην ταχεία αξιοποίηση ακινήτων τουριστικού ενδιαφέροντος με στόχο τη διενέργεια σύνθετων τουριστικών επενδύσεων. Το Ταμείο «επιστρατεύει» περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και ιστορικά ακίνητα,

προκειμένου να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές που θα διαθέσουν κεφάλαια για να «αναδείξουν» εκτάσεις αλλά και ολόκληρες περιοχές της χώρας. «Πιλότος» για τέτοιες παρεμβάσεις θεωρήθηκαν οι διαγωνισμοί για τις εκτάσεις στην Κασσιώπη της Κέρκυρας και την Αφάντου στη Ρόδο που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον προσεχή Νοέμβριο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013 πρόκειται να «βγουν στον αέρα» από το ΤΑΙΠΕΔ, προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δημόσιες εκτάσεις στο Πρασονήσι στη Ρόδο, στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν, τα 3 Ξενία σε Τσαγκαράδα, Άνδρο και Σιθωνία και τις 4 Ιαματικές Πηγές Φθιώτιδας. Υπογραμμίζεται ότι οι εν λόγω διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις διαδικασίες Sale & Leaseback για 28 ακίνητα του δημοσίου, για τα ακίνητα του δημοσίου στο εξωτερικό, για την αξιοποίηση της έκτασης του βασιλικού κτήματος στο Τατόι, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές παράλληλα θα βγουν σε διαγωνισμό όλοι οι Χώροι Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Αττικής Οδού (Χ.Ε.Υ.), όπου υπάρχει ζήτηση κυρίως για parking.

Τη δημιουργία παγκόσμιου κέντρου αθλητικού τουρισμού στο Πρασονήσι Ρόδου έχει θέσει ως στόχο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 80.000 στρεμμάτων που βρίσκεται στο νοτιότερο κομμάτι στεριάς του «σμαραγδένιου νησιού», 95 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και ενώνεται με το νησί μέσω μιας λωρίδας 500 μέτρων όπου λόγω του υψηλού κυματισμού, θεωρείται ο παράδεισος των σέρφερ. Η έκταση αγγίζει περίπου το 6% του νησιού της Ρόδου και σχεδιάζεται η δημιουργία 2 γηπέδων γκολφ, πολυτελών ξενοδοχείων και σε έκταση 150 στρ. πολυτελών κατοικιών. Μέρος της έκτασης θεωρείται ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ άλλο έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura και καταφύγιο άγριας ζωής.

Έχουν επίσης εξεταστεί διάφορες προτάσεις αξιοποίησης, που βασίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με τη δημιουργία κέντρου ιστιοσανίδας, εναλλακτικές μορφές τουρισμού και μικρή μαρίνα κ.λ.π. Εν γένει η εκμετάλλευση θα έχει το χαρακτήρα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και οι όποιες παρεμβάσεις ανοδομής μαζί με τα γκολφ θα λάβουν χώρα σε έκταση λιγότερη των 2.000 στρεμμάτων. Πάντως στο παρελθόν ουκ ολίγες περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν αντιδράσει για την όποια αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης του δημοσίου, κυρίως λόγω της πρότασης κατασκευής αεροδρομίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα