Βρέθηκαν θραύσματα του μετεωρίτη που έπεσε στη Ρωσία

17:23 19/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κομμάτια του μετεωρίτη που έπεσε στη Ρωσία την Παρασκευή, αφήνοντας πίσω του ζημιές και τουλάχιστον χίλιους τραυματίες, βρέθηκαν σήμερα στη λίμνη Τσεμπαρκούλ.
Χημικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν επιβεβαίωσαν την εξωγήινη προέλευσή τους.
Περίπου επτά κομμάτια του μετεωρίτη, ο οποίος εξερράγη στον ουρανό την Παρασκευή, έπεσαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένα από αυτά έπεσε σε κοντινή λίμνη σχηματίζοντας τρύπα διαμέτρου περίπου οκτώ μέτρων.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ,

μικροσκοπικά κομμάτια στερεής μαύρης ουσίας με διάμετρο 0,5-1 εκατοστά συλλέχθηκαν γύρω από τον πάγο και αποστάληκαν στους εμπειρογνώμονες.

Ο Βίκτορ Γκροκχόφσκι, από το Πανεπιστήμιο Ουράλια, δήλωσε ότι τα θραύσματα του μετεωρίτη μπορεί να είναι διάσπαρτα σε μια περιοχή μέχρι και 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πρόσθεσε ότι η εύρεσή τους μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Μέχρι στιγμής, μόνο 53 θραύσματα περίπου ενός χιλιοστόμετρου έχουν ανευρεθεί.

Εν τω μεταξύ, η τοπική αστυνομία προέβη σε κατάσχεση ενός αντικειμένου, βάρους μόλις 60 γραμμαρίων, το οποίο επιχείρησε να πουλήσει άτομο της περιοχής στο διαδίκτυο, ως «κομμάτι μετεωρίτη».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας κάλεσε τους πολίτες να μην αγοράζουν οτιδήποτε που φέρεται να είναι κομμάτι από τον μετεωρίτη, καθώς μόνο δύο εργαστήρια στη Ρωσία είναι εξουσιοδοτημένα να εκδίδουν πιστοποιητικά μετεωρίτη.

Οι τοπικές αρχές ζήτησαν από την κεντρική Κυβέρνηση της Ρωσίας οικονομική βοήθεια ύψους 16,6 εκατομμύρια δολαρίων προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Η πτώση του μετεωρίτη προκάλεσε ζημιές σε 4,715 κτίρια, κυρίως οικίες.

Ο μετεωρίτης, το βάρος του οποίου υπολογίζεται σε περίπου δέκα τόνους, έπεσε πάνω από την πόλη Τσελιάμπινσκ, προκαλώντας τον πανικό ανάμεσα στους κατοίκους.
Τα κομμάτια έπεσαν στη Γη αφήνοντας πίσω τους καπνό, ισχυρές εκρήξεις και εκτυφλωτικές λάμψεις. Οι κινητές επικοινωνίες είχαν διακοπεί προσωρινά.

Keywords
Τυχαία Θέματα