Εσύ μπορείς να χορέψεις στον ρυθμό του αύριο;

17:06 23/2/2022 - Πηγή: iPop

Έξι πρωτότυπα έργα και δύο installations σε έναν μαραθώνιο έξι ωρών και τριών ημερών επαναπροσδιορίζουν τη σχέση σου με την πραγματικότητα που ουρλιάζει χορεύοντας δίπλα σου. Αυτό είναι το Onassis New Choreographers Festival 9.

Ένα Φεστιβάλ που θα σε εντάξει σε έναν μοναδικό κόσμο, αυτόν του χορού. Έναν κόσμο που σε βοηθά να ξεχάσεις τα προβλήματά σου και σε μεταφέρει στο δικό σου παραμύθι, όπου νιώθεις ξεχωριστή και αυτόματα αποκτάς την δική σου δύναμη. Όταν χορεύεις

το σώμα σου κινείται στον χώρο και στον ρυθμό της μουσικής, ενώ το μυαλό σου βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με αυτό που κάνει. Το μυαλό και το σώμα γίνονται ένα, ενώ παράλληλα γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και τις δυνατότητές του και κατευθείαν σε κατακλύζουν μόνο θετικά συναισθήματα. Όλα αυτά μπορείς να τα ανακαλύψεις στο 9o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων.

Και τελικά τι διδάσκει ο χορός; Χορεύω από 3 ετών κι αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που δεν μου δίδαξε κανείς άλλος τόσο καλά (και δεν σχετίζονται με τη γυμναστική)

9o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Γνώρισε τον εαυτό σου μέσα από τον χορό

Έργα ζωντανά που μιλούν για το σήμερα και το αύριο. Καλλιτέχνες που είναι έτοιμοι να στήσουν dance balls στην καρδιά της Αθήνας ξεπερνούν τα όρια του σύγχρονου χορού και ανοίγονται στο διευρυμένο τοπίο των υβριδικών τεχνών. Το καθιερωμένο φεστιβάλ της νέας γενιάς Ελλήνων (και όχι μόνο) δημιουργών του χορού είναι εδώ για ένατη χρονιά. Από καλλιτέχνες που δεν είναι απαραίτητα μόνο χορογράφοι ή μόνο νέοι ηλικιακά και δεν αυτολογοκρίνονται ως προς το καλλιτεχνικό υπόβαθρο, το ταμπεραμέντο ή το εννοιολογικά σύνθετο έως και εξεζητημένο περιεχόμενό τους, αλλά είναι σε θέση να στήσουν διεθνείς συνεργασίες στα πέρατα του κόσμου, που δεν διστάζουν να γίνουν πολύ προσωπικοί όσο και αντιδραστικοί, πολιτικοί και, ταυτόχρονα, αβίαστα συναισθηματικοί.

Έξι ολόκληρες ώρες χορού για 3 ημέρες. Το ONC9 είναι εδώ, όλο σε ένα απόγευμα, με αναθέσεις σε καλλιτέχνες που η Στέγη υποδέχεται για πρώτη φορά και έργα που προέκυψαν μέσα από τη συνέχιση συνεργασιών με δημιουργούς της κίνησης και του χορού. Το καθιερωμένο φεστιβάλ της νέας γενιάς Ελλήνων (και όχι μόνο) δημιουργών του χορού, είναι εδώ για ένατη χρονιά, με ζωντανά έργα στις σκηνές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από 11 έως 13 Μαρτίου 2022.

Βλέποντας τις σχέσεις μέσα από τη δυναμική του αργεντίνικου τάνγκο. Όσα μου έμαθε αυτός ο χορός για το μαζί!

Μια σκηνή από την όπερα-μπαλέτο του Jean-Philippe Rameau του 1735 χορεύεται στο στυλ του krump street dance (ένας χορός που ξεκίνησε ως πράξη αντίστασης από τα γκέτο του ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ στα τέλη των 90s) στη βίντεο εγκατάσταση στην είσοδο της Στέγης που δίνει τον παλμό σε όλο το φετινό φεστιβάλ (Clément Cogitore, “Les Indes Galantes”). Γιατί τουλάχιστον δύο ωραία πράγματα συμβαίνουν εδώ: Κανείς δεν θα ξαναμείνει ακίνητος ακούγοντας Ραμώ και μια δημόσια επανόρθωση συντελείται. Άβατο του αστικού πολιτισμού, η όπερα-μπαλέτο, παραδίδει το dance floor σε αυτούς που δικαιωματικά τους ανήκει: σε όσους χορεύουν στους δρόμους διεκδικώντας τη χειραφέτηση από τη βία, τον φόβο, την εξουσία, σώζοντας όλους μας από τα στερεότυπα για το τι πρέπει (και τι δεν πρέπει) να είναι ο χορός, η τέχνη, η ζωή.

Σε συνθήκη επιστημονικής –ή μήπως οντολογικής;– φαντασίας μάς διακτινίζει η transmedia εγκατάσταση των Constantine Skourlis, Δάφνης Αντωνιάδου & Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου (“DEEP HORIZON”).

«Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε σαν ρομπότ;» μας ρωτά ο Μανώλης Σαριδάκης και μας καλεί να μοιραστούμε το ίδιο dance floor με το έργο που δημιούργησε στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access και της δέσμευσης της Στέγης σε ζητήματα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον χορό («Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;»).

Ένα πείραμα με σώματα, ήχους και αντικείμενα χορογραφεί η Ιωάννα Παρασκευοπούλου (“ΜΟS”).
Ένα «ροζ μανιφέστο» κατά της πατριαρχίας για πέντε «αμαζόνες» του latin, του camp και του kitsch στήνει ο Αλέξανδρος Σταυρόπουλος (“On Wednesdays We Wear Pink”).

Ένα savoir vivre για τον 21ο αιώνα μας παραδίδει ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου (“A User’s Manual”).

Δύο ενισχυτές, δεκατέσσερα ηχεία και πρωτότυπο songwriting περιλαμβάνει το έργο της Φωτεινής Σταματελοπούλου (“optimal soft”).

Τέλος, για έναν άλλο «παλμό» αρρενωπότητας μας μιλά ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, από τους πρωτεργάτες του ελληνικού hip-hop, χορογραφώντας τέσσερις street-dancers (“A BOUNCE 4 MEN”).

Σου έχουμε όλους τους λόγους για να ξεκινήσεις χορό το συντομότερο!

Πληροφορίες Φεστιβάλ:

Πληροφορίες παραστάσεων
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Παραστάσεις: Παρασκευή 11 έως Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, 16:30-23:00

Εισιτήρια

Κανονικό: 7 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €
Παρέα 10+ άτομα, Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεA: 5 €
Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

Video installations με ελεύθερη είσοδο
Clément Cogitore, Les Indes galantes
Δάφνη Αντωνιάδου, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Constantine Skourlis, DEEP HORIZON

Κλείσε τα εισιτήριά σου εδώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Εσύ μπορείς να χορέψεις στον ρυθμό του αύριο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα