Η λίστα με τα 5 πράγματα που χρειάζεται να κάνεις για να προετοιμάσεις το παιδί σου για το σχολείο από τώρα

17:05 25/8/2022 - Πηγή: iPop

Η προετοιμασία για την επιστροφή στο σχολείο αρχίζει από τα τέλη του Αυγούστου. Αυτό είναι γνωστό. Αν είσαι ακόμα στην εξοχή ή το χωριό και το πρόγραμμα που είχατε στο σπίτι σας έχει πάει περίπατο, σιγά σιγά ίσως πρέπει να κάνεις αλλαγές για να μην σας φανεί η επιστροφή βουνό αλλά και χωρίς να πιεστεί το παιδί.

Κάνοντας την προετοιμασία για την επιστροφή στο σχολείο παιχνιδάκιΎπνος: Καλώς ή κακώς όταν τα παιδιά μας μεγαλώνουν λίγο και δεν μπορούμε πια να κρατήσουμε τις ρουτίνες του ύπνου τις μωρουδιακές, βλέπε ύπνος το μεσημέρι ή νωρίς το βράδυ, (το ξέρω στο χαλάω αλλά μετά την έναρξη του
δημοτικού ο μεσημεριανός ύπνος πάει περίπατο, όπως και το βράδυ τραβάει πιο μετά ακόμα και όταν έχουν αρχίσει και τα σχολεία). Καλό είναι να αρχίσει να πηγαίνει από αυτήν την φάση λίγο νωρίτερα το παιδί πιο νωρίς για ύπνο. Ένα τέταρτο νωρίτερα κάθε μέρα για να μην φέρει και πολλές αντιρρήσεις, γιατί σε δύο εβδομάδες που θα αρχίσει πάλι η αφύπνιση στις 7 θα του φανεί βουνό. Επίσης αυτό σημαίνει ότι θα σηκώνεται και νωρίτερα αλλά είναι πολύ οκ γιατί θα μπαίνει στη σειρά του.Σχέσεις με φίλους: Το παιδί σου ήδη μπορεί να νιώθει νοσταλγία για τους φίλους του. Δώσε την ευκαιρία να συναντηθούν είτε από κοντά σε κάποιο πάρκο είτε και από μια βιντεοκλήση. Άσε τα παιδιά να μιλήσουν για τα δικά τους και να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν. Σε αυτή τη φάση χτίζονται σχέσεις ζωής.Αγοράστε σχολικά και ετοιμάστε μαζί το δωμάτιο τους: Πόσο μου αρέσει αυτή η φάση που γυρνάς σπίτι και θες να το αλλάξεις όλο, να ανοίξεις ντουλάπια και συρτάρια, να αρχειοθετήσεις, να δώσεις ότι πια δεν χρειάζεσαι, να αφήσεις χώρο για νέα πράγματα να έρθουν στη ζωή σου. Το τέλος του Αυγούστου πάντα έχει τέτοια διάθεση για εμένα. Τα εκπαιδεύουμε να αγκαλιάζουν τα συναισθήματά τους: Για κάποια παιδιά είναι το τέλος του κόσμου το γεγονός ότι τέλειωσε το καλοκαίρι και θα γυρίσουν στο σχολείο. Ποιος θέλει να γυρίσει πίσω όταν είναι ελεύθερος στην εξοχή στην ανεμελιά, μπορεί και στη φροντίδα της γιαγιάς ; Κανείς. Ούτε εμείς θέλαμε. Ελάχιστα παιδιά θα δεις να πετούν τη σκούφια τους που ανοίγουν τα σχολεία. Δεν είναι ο ρόλος μας να κάνουμε συνεχώς τον κλόουν ώστε να μην κλαίνε τα παιδιά και να μην βιώνουν αρνητικά συναισθήματα. Τα ακούμε και τα μαθαίνουμε ότι οι απογοητεύσεις είναι και αυτές μέρος της ζωής και έχουν και αυτές μέρος στην ημέρα μας. Και αυτό θα περάσει. Επενδύστε στη σχέση σας: Δεν ξέρω αν αυτό το νιώθεις και εσύ αλλά αυτή την εποχή συχνά έχω μια μελαγχολία που αρχίζει ξανά το σχολείο. Που μπαίνουμε σε σειρά και ο καθένας έχει τις δραστηριότητές του. Σε λίγο δεν θα είμαστε όλη μέρα μαζί, δεν θα ξυπνάμε χαλαροί, δεν θα πηγαίνουμε βόλτες όποτε θέλουμε και όπου θέλουμε. Τώρα είναι η ώρα να απολαύσουμε αυτές τις τελευταίες μέρες αποκλειστικότητας. Να μιλήσουμε για θέματα που μπορεί να τα απασχολούν, να παίξουμε επιτραπέζια, να μάθουμε μαζί πράγματα, να μάθουμε περισσότερα γι’αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που έχουμε την τιμή να είμαστε γονείς τους. UnsplashΚαλή επάνοδο!

Δεν ξέρω ποιος λυπάται περισσότερο που γυρνάτε πίσω; Εσύ ή το παιδί. Καμιά φορά και για εμάς είναι δύσκολο να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που μας πρόσφεραν γαλήνη και απόλαυση. Αυτό λοιπόν μπορείς να το συζητήσεις με το παιδί σου, χωρίς φυσικά να το φορτώσεις.

Εδώ νομίζω ότι το χιούμορ βοηθά πολύ. Δηλαδή αν σου πει: «Δεν θέλω να πάω σχολείο» ψευτοκλαίγοντας, μπορείς να πάρεις και εσύ παρόμοιο ύφος και να πεις: «Δεν θέλω να πάω στη δουλειά». Μια ατάκα που θα σας χαλαρώσει και τους δύο και θα είναι μια περίφημη αρχή για μια πολύ όμορφη κουβέντα αν είστε και οι δύο σε φάση σχετική.

Πότε θα πάρουμε παγωτό, πότε θα έρθει το αύριο, πότε θα φτάσουμε; Ένας εγγυημένος τρόπος για να σταματήσεις την ανυπομονησία των παιδιών

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η λίστα με τα 5 πράγματα που χρειάζεται να κάνεις για να προετοιμάσεις το παιδί σου για το σχολείο από τώρα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα