Κάποιες κοινές προκαταλήψεις!

Goodbyte

Στο καθημερινό λεξιλόγιο των περισσότερων ανθρώπων θα συναντήσει κανείς, αρκετά συχνά, φράσεις που αφορίζουν ή διώχνουν την κακή τύχη. Πώς προέκυψαν, όμως, όλες αυτές;

Μάλιστα, κάποιες προκαταλήψεις είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα των λαών-σχεδόν υποσυνείδητες- που είναι σχεδόν ακατόρθωτο ακόμα και για τους πιο απαλλαγμένους από αυτές να μην σκεφτούν ή να μην ξεστομίσουν το “κακό” που πρόκειται να συμβεί.

Γιατί, λοιπόν, “χτυπάμε ξύλο” όταν ακούμε μία κακή είδηση, θεωρούμε μεγάλη κακοτυχία το σπάσιμο ενός καθρέφτη ή τη θέα μια μαύρης γάτας

την ταυτίζουμε με τη γρουσουζιά; Να οι λόγοι!

“Είναι κακή τύχη να περάσεις κάτω από μία όρθια σκάλα”
Η προκατάληψη αυτή έχει καταβολές 5000 ετών πριν, στους αρχαίους Αιγύπτιους οι οποίοι προσομοίαζαν το τρίγωνο που δημιουργείται από μία σκάλα στερεωμένη στον τοίχο με την ιερή γι’αυτούς τριάδα των θεών τους. Το να περάσεις, λοιπόν, κάτω από ένα τρίγωνο συνιστά προσβολή των θείων τους.

“Ένας σπασμένος καθρέφτης θα σου φέρει κακή τύχη”
Στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύνηθες οι άρρωστοι να αντικατοπτρίζουν την εικόνα τους σε έναν καθρέφτη βυθισμένο σε νερό προκειμένου να προβλέψουν αν θα αναρρώσουν ή όχι. Αν η εικόνα τους παρουσιαζόταν παραμορφωμένη, θα πέθαιναν. Αν, αντίθετα, η εικόνα τους ήταν καθαρή, θα ανάρρωναν.

“Χτύπα ξύλο”
Η προέλευση της φράσης αυτής τοποθετείται στην μεσαιωνική Ευρώπη όπου συνήθιζαν να χτυπούνε δυνατά τις πόρτες για να κρατήσουν μακριά τα “κακά” πνεύματα.

“Αν δεις μαύρη γάτα στο δρόμο σου σημαίνει ατυχία”
Κατά τη διάρκεια τη Μεσαιωνικής περιόδου πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη πίστευαν ότι οι μαύρες γάτες συντρόφευαν τις μάγισσες. Μια μαύρη γάτα, λοιπόν, στο δρόμο τους ήταν το ίδιο το μάτι του διαβόλου που τους παρακολουθούσε.

Το παρόν άρθρο Κάποιες κοινές προκαταλήψεις! αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Goodbyte.

Keywords
Τυχαία Θέματα