Δώρα με… οικολογική συνείδηση

Φέτος, μια χρονιά που όλους μας άγγιξε η κρίση του πετρελαίου και της οικονομίας και μας έκανε να αναλογιστούμε για την υπερ-κατανάλωση των πόρων του πλανήτη, ας προσέξουμε τρία πράγματα ώστε τα δώρα μας να είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Της Λυδίας Σαπουντζάκη, Υπεύθυνης πωλήσεων Ecofamily

1. Φυσικές πρώτες ύλες

Ό,τι κι αν επιλέξουμε να δωρίσουμε, ας δώσουμε προτεραιότητα στην επιλογή του πιο φυσικού υλικού. Ποιός από εμάς ξέρει ότι έως και 9.000 χημικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν

μέχρι να φορέσουμε ένα «100% βαμβακερό» μπλουζάκι; Αν πρόκειται λοιπόν για ρούχο, τα υφάσματα από βιολογικό βαμβάκι, όσο και αυτά από ίνες μπαμπού, συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα:

• Είναι πολύ πιο απαλά από τα συμβατικά, καθώς δεν έχουν υποστεί χλωρίωση και επεξεργασία με χημικά, που ταλαιπωρούν και αγριεύουν τις ίνες.

• Είναι ιδανική επιλογή για παιδιά, καθώς ιδιαίτερα αυτά, έχουν επιδερμίδα ευαίσθητη σε αλλεργίες ή εκζέματα.

• Για την παραγωγή τους δεν επιβαρύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας με καρκινογόνες διοξίνες.

Τα βιολογικά παιχνίδια επίσης, αποτελώντας «νέα τάση» της μόδας, γίνονται ιδανική επιλογή για χριστουγεννιάτικο δώρο!

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι, αν και νομίζουμε ότι τα φανταχτερά παιχνίδια τραβούν την προσοχή, τα παιδιά πολλές φορές προτιμούν τα ξύλινα καλοφτιαγμένα παιχνίδια από τα αντίστοιχα πλαστικά: τα ξύλινα μοιάζουν πιο αληθινά, είναι πιο στιβαρά στο χειρισμό τους , ακόμη και ο ήχος τους ηρεμεί το παιδί.

Προσοχή όμως στην προέλευση του ξύλου: Το σωστό ξύλινο παιχνίδι πρέπει να φέρει πιστοποιητικό ότι προέρχεται από ανανεώσιμη ξυλεία, καθώς και ότι είναι βαμμένο με χρώματα με βάση νερό ή σόγια. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε δώρα από εναλλακτικές πρώτες ύλες όπως για παράδειγμα τουβλάκια κατασκευών, από 100% φυσικά καλλιεργημένο καλαμπόκι, νερό και χρώματα κατάλληλα για τρόφιμα! Και για τους πιο... ψαγμένους, υπάρχουν πλήρεις σειρές με υλικά χειροτεχνίας τα συστατικά των οποίων μοιάζουν με σπιτική συνταγή! Ακόμη και όταν επιλέγουμε πλαστικά παιχνίδια, ας είναι προσεκτικές οι επιλογές μας: Κάθε πλαστικό παιχνίδι που αγοράζουμε, για να ικανοποιήσουμε ένα παιδί για λίγες ώρες, ή, απλά 'για να βγάλουμε μια κοινωνική υποχρέωση', θα μείνει στον πλανήτη για εκατοντάδες χρόνια! Ας επιλέξουμε πιο ποιοτικά δώρα, με περισσότερα βιοδιασπώμενα μέρη και πάντα με το σήμα της ανακύκλωσης.

Ακόμη και η συσκευασία του δώρου μας μπορεί να αντικατοπτρίζει την ευαισθησία μας απέναντι στο περιβάλλον: Το ανακυκλωμένο χαρτί ή το χαρτί που έχει κατασκευαστεί από ίνες φρούτων και λαχανικών, αντί για ίνες ξύλου, μπορεί να ντύσει καλαίσθητα το δώρο μας.

2. Δώρα για πιο οικολογικό τρόπο ζωής:

Τα δώρα είναι ένας ευχάριστος τρόπος να διδάξουμε στα παιδιά μια στάση ζωής πιο φιλική στο περιβάλλον. Ένας μικρός ανεμόμυλος, μικρά gadgets σχετικά με την ηλιακή ενέργεια, την ανακύκλωση, τον κύκλο του νερού κ.ά., θα ήταν ιδανικές επιλογές για δημιουργική απασχόληση των μεγαλύτερων! Ακό

Keywords
Τυχαία Θέματα