Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου: Η γυναίκα-πρότυπο του ελληνικού επιχειρείν

Δεν χωρά αμφιβολία πως στις μέρες μας έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου γύρω από την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πλέον σε σχέση με το παρελθόν βλέπουμε περισσότερες γυναίκες Founders και CEOs να διαπρέπουν. Ωστόσο, παρά την πρόοδο αρκετοί κλάδοι της οικονομίας συνεχίζουν να είναι ανδροκρατούμενοι, ενώ οι γυναίκες ακόμα αντιμετωπίζουν σοβαρές παρακλήσεις στον εργασιακό τους χώρο λόγω του φύλου τους.

Για τον λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία να εξυμνούμε τις γυναίκες που κατάφεραν να σπάσουν τα στερεότυπα στο επιχειρείν, δείχνοντας τον δρόμο για τα μοναδικά οφέλη που προσφέρει η γυναικεία

ηγεσία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, μια γυναίκα πρότυπο δυναμικότητας και προόδου για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε εδώ την τελευταία Business Voice

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Σοφία Εφραίμογλου έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, τη ναυαρχίδα των Επιμελητηρίων που εκπροσωπεί τις 120.000 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

Έχοντας την επιχειρηματικότητα στο DNA της και έχοντας συνδέσει το όνομά της με τις επιχειρήσεις και τη διοίκηση, η Σοφία Εφραίμογλου έχει καταφέρει να γίνει σύμβολο της γυναικείας ηγεσίας, αποτελώντας παράδειγμα για τη νέα γενιά. Η ίδια φυσικά δεν εφησυχάζει ποτέ και ηγείται συνεχώς σε πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τη θέση των γυναικών στον κόσμο του επιχειρείν.

Διαβάστε εδώ την τελευταία Business Voice

Όπως είχε δηλώσει και η πρόεδρος του ΕΒΕΑ σε παλαιότερη συνέντευξη της στο ΕΜΕΑ και την Business Voice «στην Ελλάδα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα προόδου ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία και την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων στον εργασιακό στίβο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να μιλάμε για πραγματικές συνθήκες ισότητας. Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, η περιορισμένη πρόσβαση των γυναικών επιχειρηματιών σε κεφάλαια, η έλλειψη δικτύων και καθοδήγησης εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρά εμπόδια στο δρόμο προς την ισότητα και βεβαίως παραμένουν οι διακρίσεις και τα κοινωνικά στερεότυπα σε σχέση με το ρόλο που πρέπει να έχουν οι γυναίκες.

Από την πλευρά μας, τόσο ως ΕΒΕΑ όσο και ως ΕΕΔΕΓΕ συνεχίζουμε τις δράσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην άμβλυνση των ανισοτήτων. Έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την υλοποίηση προγραμμάτων reskilling και upskilling για άνεργες γυναίκες, ώστε να προλάβουμε τη διεύρυνση του έμφυλου χάσματος κατά την ψηφιακή μετάβαση. Δίνουμε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας, με την ένταξη γυναικείων νεοφυών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα στη Θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ, με πρωτοβουλίες δικτύωσης των γυναικών επιχειρηματιών με φορείς και επιχειρήσεις άλλων χωρών κ.ά. Δεν παύουμε, ταυτόχρονα, να συμμετέχουμε στο διάλογο με την Πολιτεία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, υποστηρίζοντας τη θέσπιση μέτρων που διευκολύνουν την εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

Γεννημένη επιχειρηματίας

Η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Νέα Σμύρνη. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η επιχειρηματικότητα κυλάει στο αίμα της, καθώς ο πατέρας της ήταν Εμπορικός Διευθυντής στην εταιρεία SUZUKI, ενώ η οικογένεια διατηρούσε κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων και μηχανών.

Η ίδια έχει δηλώσει πως από την πρώτη γυμνασίου κάθε καλοκαίρι έκανε κάποιο φροντιστήριο για να δώσει για κάποιο δίπλωμα αγγλικών και παράλληλα δούλευε στη SUZUKI. Tα απογεύματα δε, πήγαινε και στο μαγαζί.

Τελειώνοντας το σχολείο συνεχίζει τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ωστόσο, επειδή αναζητεί πάντα το καινούργιο γράφεται και σε μια ιδιωτική σχολή πληροφορικής. Αργότερα προχωρά στην απόκτηση ενός ακόμη πτυχίου στα χρηματοοικονομικά. Την ίδια ώρα στις αρχές της δεκαετίας του 90 φροντίζει να αναβαθμίσει και την οικογενειακή επιχείρηση εισάγοντας λιπαντικά. Βλέποντας ότι ο πόλεμος του Κόλπου δυσκολεύει το εμπόριο, αποφασίζει να αλλάξει τη χώρα προέλευσης των εισαγωγών. Έτσι λοιπόν εισάγει πλέον προϊόντα της PJ1 τα οποία, γρήγορα γίνονται ανάρπαστα.

Εκείνη την εποχή η Σοφία πηγαίνει Λονδίνο για να κάνει το μεταπτυχιακό της στη Γλωσσολογία και κατά την επιστροφή της εργάζεται ως καθηγήτρια στο ΤΕΙ Πειραιά. Τότε είναι που γνωρίζει και τον μετέπειτα σύζυγο της, επιχειρηματία Δημήτρη Εφραίμογλου, στην οικογένεια του οποίου ανήκε η κλωστοϋφαντουργεία 3Α. Όπως γνωρίζουμε η οικογένεια Εφραίμογλου ήταν εκ των βασικών ιδρυτών της Τράπεζας Εργασίας.

Το επόμενο επιχειρηματικό βήμα της Σοφίας Εφραίμογλου ήταν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθώς λάνσαρε στην Ελληνική αγορά την Vivodi.

Διαβάστε εδώ την τελευταία Business Voice

Φυσικά, και τα χρόνια που ακολούθησαν η πορεία της κ. Εφραίμογλου στην κόσμο της επιχειρηματικότητας ήταν λαμπρή. Μάλιστα, το 2008, ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ ηγήθηκε της δημιουργίας του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και της προώθησής του στις επιχειρήσεις καθώς και στη μετέπειτα ίδρυση του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, στο 15μελές Συμβούλιo του οποίου, είναι σήμερα μέλος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σοφία Εφραίμογλου είναι Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το συγκεκριμένο ίδρυμα ήταν το μεγάλο όραμα της οικογένειας Εφραίμογλου, ενώ μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να επιτελέσει εμβληματικό έργο σε εθνικό επίπεδο.

Έχοντας λοιπόν θητεύσει πολλά χρόνια ως πρόεδρος και CEO εταιρειών στους τομείς της επικοινωνίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας και του Πολιτισμού και έχοντας κερδίσει διεθνείς διακρίσεις ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να βρίσκεται στο τιμόνι του ΕΒΕΑ.

Η Σοφία Εφραίμογλου έχει καταφέρει να ισορροπήσει με μεγάλη επιτυχία σε τρεις ρόλους, αυτόν της επιχειρηματία, αυτόν της συζύγου και αυτόν της μητέρας, Μπορεί τα 3 ενήλικα παιδιά της ο Λάζαρος, η Βασιλική και η Ουρανία, να έχουν ακολουθήσει τη δικιά τους ανεξάρτητη πορεία, ωστόσο η πρόεδρος του ΕΒΕΑ έχει παραδεχτεί πως ο συνδυασμός καριέρας και μητρότητας δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση.

Σήμερα ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον επιχειρηματικό κόσμο βασικός στόχος της Σοφίας Εφραίμογλου είναι να γίνονται συνεχώς άλματα προόδου τόσο ως προς την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού όσο και ως προς την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε εδώ την τελευταία Business Voice

Keywords
Αναζητήσεις
sofia-kounenaki--efraimoglou-i-gynaika-protypo-tou-ellinikou-epicheirein.htm
Τυχαία Θέματα