Το πρόσημο της συνάντησης των κ.κ. Μητσοτάκη – Ερντογάν σε 4 Q&As

Ορισμένες σκέψεις, υπό τη μορφή 4 χρηστικών ερωταπαντήσεων σε σχέση με την επίσκεψη – αστραπή του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελληνική πρωτεύουσα, συνοδεία πολυμελούς υπουργικού κλιμακίου, προκειμένου να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αντίστοιχους υπουργούς, στο πλαίσιο της σύγκλησης – έπειτα από την πάροδο επτά ετών – του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας.

Διαβάστε εδώ την τελευταία Business Voice

 

Κατ’

αρχήν, έπρεπε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας;
Ασφαλώς και έπρεπε. Πάντοτε τέτοιες κινήσεις συμβάλουν στην ενίσχυση των όποιων δεσμών συναντίληψης, φιλίας και εν γένει επικοινωνίας, που με τη σειρά τους δύναται να αποδειχτούν καίριας σημασίας στην πορεία διαμόρφωσης ενός πλαισίου αμοιβαίας κατανόησης, σεβασμού και λειτουργίας.

Εάν δε, αυτά ενισχυθούν και από αμφότερα επωφελείς επιχειρηματικές συμφωνίες, τότε τοποθετείται ένας ακόμη παράγοντας αποτροπής έντασης και επικράτησης των διαδικασιών περί της ειρήνης στη «γειτονιά» μας.

Η υπογραφή της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, θέτει μια βάση περαιτέρω εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών;
Ναι, ουσιαστικά συμφωνήθηκε η ύπαρξη ενός διχτυού ασφαλείας, το οποίο – αχρείαστο να είναι – μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά σε μια στιγμή μεγάλης έντασης ή σοβαρής κλιμάκωσης με… οσμή στρατιωτικής σύγκρουσης. Μέσω της συγκεκριμένης Διακήρυξης καθορίζονται οι αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες συνεργασίας τους, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε οι δυο πλευρές να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση συναντήσεων των αντιπροσωπειών τους για την διεύρυνση της θετικής ατζέντας, την ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Διαβάστε εδώ την τελευταία Business Voice

 

Ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να «μετρήσει» τον Έλληνα Πρωθυπουργό;
Τη στιγμή κατά την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη στην εμπρηστική αναφορά του περί της ύπαρξης Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ενδεχομένως οι προθέσεις του ήταν να δημιουργήσει τετελεσμένο, ποντάροντας και στην πιθανή αφωνία της ελληνικής ηγεσίας.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε για ακόμη μια φορά να σηκώσει άμεσα το… γάντι που του πέταξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντάς του μια ευθεία, ξεκάθαρη απάντηση, η οποία δεν άφηνε περιθώρια διγλωσσίας, παρερμηνείας ή παρανόησης.

Ο αείμνηστος Μάκης Ψωμιάδης σε μια από τις (μνημειώδεις) συνεντεύξεις Τύπου που είχε δώσει ως διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ είχε αναφέρει πως «οι εποχές Καζαντζίδη- Μάτσα τελείωσαν, κύριοι». Κάντε την αναγωγή σε μια αντίστοιχη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβερνήσεως Σύριζα, και έχετε την απάντηση…

Πρόκειται να αλλάξει άρδην η Τουρκική εξωτερική πολιτική, επί το φιλικότερο σε σχέση με την Ελλάδα;
Ας μην αυταπατόμαστε. Ο όρος «σταθερά» δεν συναντά τους σχεδιασμούς της εξωτερικής πολιτικής, πόσο μάλλον ενός κράτους με τα χαρακτηριστικά και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της Τουρκίας. Ούτε, βέβαια, ωθεί την Ελληνική κυβέρνηση να μεταβάλλει κατ’ ελάχιστον τις θέσεις, τη στρατηγική, αλλά και τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει και εφαρμόζει με συνέπεια. Οπότε, συμφωνούμε πως διαφωνούμε μεν, ωστόσο αποτελεί μια δεδομένη πραγματικότητα, δίχως περιστροφές, δικαιολογίες και εκπλήξεις…

Διαβάστε εδώ την τελευταία Business Voice

 
Keywords
Αναζητήσεις
to-prosimo-tis-synantisis-ton-kk-mitsotaki--erntogan-se-4-qas.htm
Τυχαία Θέματα