Θανάσης Λασκούδης: Η γεωπολιτική σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης

09:44 21/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) διαθέτει τη δυναμική να επιτείνει τις διαιρέσεις τόσο εντός όσο και μεταξύ των κρατών, ως απόρροια της κατανομής των συναφών ωφελημάτων και της σχετικής τεχνογνωσίας.

Σύμφωνα με έρευνα της PwC, η Βόρεια Αμερική και η Κίνα αναμένεται να συνεισφέρουν στο 70% της παγκόσμιας οικονομικής επίδρασης της AI, με άλλες ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη και την Ασία να κατέχουν την υπόλοιπη μερίδα (η Βόρεια Αμερική αναμένεται να σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ της κατά έως και

14% χάρη στην AI έως το 2030, ενώ η Κίνα αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά έως και 26% έως τότε).

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Αυτή η κατάσταση απειλεί να πυροδοτήσει έναν ανταγωνιστικό αγώνα μεταξύ των κρατών για την κυριαρχία στην AI, αλλά και να διευρύνει το γνωσιακό χάσμα, αφήνοντας μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου ακόμη πιο πίσω. Ο ανταγωνισμός στην AI δεν περιορίζεται σε μάχες για ταλέντο και υπολογιστική υποδομή, αλλά περιλαμβάνει επίσης τη διεκδίκηση πρόσβασης και ελέγχου δεδομένων. Η ικανότητα των δεδομένων να διασχίζουν τα σύνορα καθιστά δυνατή για τις πρώτες χώρες που θα επικρατήσουν στον τομέα της AI να αποκτήσουν παγκόσμια επιρροή, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει τις πρωτοβουλίες άλλων χωρών να προσεγγίσουν αυτό το επίπεδο.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Μια δεύτερη γεωπολιτική ανησυχία που συνδέεται με την AI αφορά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία – τόσο άθελά της όσο και σκοπίμως – στη δραματική επιδείνωση των πολιτικών σχημάτων και στην πόλωση των κοινωνιών.

Η επίγνωση των τρόπων με τους οποίους τα κοινωνικά δίκτυα συμβάλλουν στην πόλωση αυξάνεται συνεχώς, και τα συστήματα συστάσεων που βασίζονται στην AI διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την τάση. Εκτός από την πιθανότητα να κρατούν τους χρήστες εγκλωβισμένους σε φούσκες περιεχομένου που αντιστοιχούν στις προαιρέσεις τους, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση σε εναλλακτικές απόψεις και ενισχύοντας ενδεχομένως τις παρανοήσεις, αυτά τα συστήματα μπορούν να έχουν το συχνά μη αναμενόμενο αποτέλεσμα να υπνωτίσουν ενεργά τους χρήστες προς πιο ακραίο περιεχόμενο. Για παράδειγμα, το YouTube έχει δεχτεί έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο ο αλγόριθμος συστάσεων της υπηρεσίας ροής βίντεο μπορεί να κατευθύνει τους χρήστες προς την κατεύθυνση των ακραίων πολιτικών απόψεων και θεωριών συνωμοσίας βάσει της συμπεριφοράς περιήγησής τους.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Επιπλέον, η AI χρησιμοποιείται συχνά σκόπιμα για τη χειραγώγηση και την πόλωση των απόψεων, ιδιαίτερα μέσω της δημιουργίας «deepfakes», δηλαδή πλαστών βίντεο και ηχητικού περιεχομένου που έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατούν το κοινό και να δυσφημούν δημόσια πρόσωπα (οι ειδικοί φοβούνται ότι η ικανότητα δημιουργίας ψευδών αντικειμένων που μοιάζουν με πραγματικά γεγονότα θα μπορούσε κάποια στιγμή να υπονομεύσει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη του κοινού στις πληροφορίες που αντικρίζει).
Keywords
Αναζητήσεις
thanasis-laskoudis-i-geopolitiki-simasia-tis-technitis-noimosynis.htm
Τυχαία Θέματα