ΑΘΗΝΑΪΚΟ UNDERGROUND

Το πρώτο μέρος μιας έκθεσης που έχει βάλει σκοπό να καταγράψει το αθηναϊκό underground από τα μέσα των 60’s μέχρι σήμερα.

Τι είναι το αθηναϊκό underground; Ποιοι είναι οι βασικοί εκπρόσωποί του; Πώς εκφράστηκε από το 1960 μέχρι σήμερα; Όλες οι απαντήσεις για τη δραστήρια «υπόγεια» σκηνή της πόλης βρίσκονται στην έκθεση που φιλοξενείται στο CAMP Athens μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Από τις πρώτες νύξεις για το ύφος στις σελίδες του περιοδικού «Πάλι» έως τον

μηδενισμό του punk και τη σταδιακή πολιτικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του φαινομένου. Από τα δεκάδες έντυπα των ‘70s και ‘80s που διανέμονταν στην πλατεία Εξαρχείων έως τις ψυχεδελικές και underground τάσεις στις γκαλερί της εποχής. Από το παραισθητικό και παραβατικό σινεμά έως τη σχέση των εικαστικών με τη μουσική της εποχής.

Η έκθεση επιχειρεί να αναλύσει το κλίμα εκείνης της εποχής, πολιτισμικό και πολιτικό, το οποίο (ίσως) εμφανίζει παράδοξες ομοιότητες με τη σημερινή. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η ιστορική ανασκόπηση αυτή θέλει ν’ ανοίξει διάλογο με μια ανήσυχη καλλιτεχνική σκηνή των ημερών μας που θα μπορούσε, υπό κάποιο πρίσμα, να θεωρηθεί το «νέο underground».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρώτο κομμάτι της έκθεσης είναι οι Αλέξης Ακριθάκης, Μίνως Αργυράκης, Στήβ Γιαννάκος, Στέργιος Δελιαλής, Νίκος Ζερβός, Λάζαρος Ζήκος, Πάνος Κουτρουμπούσης, Nicholas Liber [Νίκος Λυμπερόπουλος], Ηλίας Πολίτης, Δημήτρης Πουλικάκος, Θανάσης Ρεντζής, Αλέξης Ταμπουράς, Κωστής Τριανταφύλλου, Λεωνίδας Χρηστάκης, Γιάννης Αρκούδης Χριστοδούλου, Χρήστος Ζυγομαλάς, Νάνος Βαλαωρίτης ενώ μετά το τέλος αυτού του πρώτου κομματιού η έκθεση θα συνεχιστεί με τη διερεύνηση του αθηναϊκού underground από το 1984 μέχρι και σήμερα.

INFO: Στο CAMP Athens, Ευπόλιδος 4 & Απελλού, Πλατεία Κοτζιά, έως τα τέλη Αυγούστου, περισσότερα στο http://campoint.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα