ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΣΚΙΩΔΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας καταστρώνει  ο  Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου η «σκιώδης κυβέρνηση» να είναι έτοιμη για τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο θεσμός της «σκιώδους κυβέρνησης» εισήχθη στην ελληνική πολιτική σκηνή από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής

αντιπολίτευσης στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αντιγράφοντας το αντίστοιχο «σκιώδες υπουργικό συμβούλιο» των Βρετανών Συντηρητικών. Έκτοτε, κάθε κόμμα που βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση επέλεγε ενός είδους «σκιώδη κυβέρνηση», προκειμένου να παίζει «man to man» με τους υπουργούς της εκάστοτε κυβέρνησης.
Από αυτό το σχήμα δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ως αξιωματική αντιπολίτευση, πλέον, θα επιχειρήσει στενό μαρκάρισμα της κυβέρνησης Σαμαρά, όταν αυτή αρχίσει να δείχνει τα πρώτα δείγματα γραφής της.

Τρεις προς… έναν

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να καταλήγει στο να τοποθετήσει… τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –βουλευτές, κατά κύριο λόγο- απέναντι σε κάθε υπουργό της κυβέρνησης. «Πρέπει όλοι να αξιοποιηθούν σε τομείς ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, να δουλέψουν και να εξειδικευθούν σε συγκεκριμένα αντικείμενα», σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, αιτιολογώντας την απόφαση Τσίπρα να τοποθετήσει τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε κάθε υπουργό.

Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει ο βουλευτής Α’ Αθήνας, Νίκος Βούτσης, παρότι είθισται ο εκάστοτε γραμματέας της Κ.Ο. ενός κόμματος να είναι έμπειρος βουλευτής, σε αντίθεση με τον κ. Βούτση, που εκλέγεται για πρώτη φορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυετής διαδρομή του Νίκου Βούτση στον ΣΥΝ, στον ΣΥΡΙΖΑ και εν γένει στην πολιτική «αντισταθμίζει» την κοινοβουλευτική «απειρία» του.

Οι «τομεάρχες»

Σε ό,τι αφορά την άσκηση «man to man» αντιπολίτευσης, θεωρείται βέβαιο ότι απέναντι από τον Γιάννη Βρούτση στα θέματα του υπουργείου Εργασίας θα τοποθετηθούν οι βουλευτές Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και ενδεχομένως ο Αλέξης Μητρόπουλος. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής βέβαιη θεωρείται ως «σκιώδης υπουργός» η Ρένα Δούρου, που θα συνεπικουρείται από το στέλεχος του ΣΥΝ –που δεν είναι βουλευτής- Κώστα Ήσυχο. Στο Περιβάλλον ή στην Ανάπτυξη ή στα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών θα επικεντρωθεί, κατά πληροφορίες, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ο οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης θα παρακολουθεί στενά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκης. Ο τελευταίος, πάντως, μιας και προορίζεται για αντιπρόεδρος της Βουλής, δε θα έχει τόσο ενεργό παρουσία στην άσκηση αντιπολίτευσης, λόγω του θεσμικού ρόλου που πρόκειται να αναλάβει. Βέβαιη θεωρείται, επίσης, η αξιοποίηση του Τάσου Κουράκη στον τομέα της Παιδείας, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα «σκιώδους υπουργού» Δικαιοσύνης, αν και… όπως παραδέχονται και στον ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι επικεφ

Keywords
Τυχαία Θέματα