ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

Τη δυνατότητα προπληρωμής, κατανομής των εξόδων σε ετήσια βάση, αλλά και αυτόνομης σύνδεσης με φυσικό αέριο, μελετά η ΕΠΑ Αττικής, ώστε να αντιμετωπίσει τη μείωση της κατανάλωσης.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Με μια σειρά αλλαγών στις υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα προσφέρει από το Φθινόπωρο στους καταναλωτές, θα επιχειρήσει η ΕΠΑ Αττικής να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση και να βελτιώσει

την ανταγωνιστικότητα τη δική της και του φυσικού αερίου ως καύσιμου θέρμανσης. Πολλώ δε μάλλον όταν η πτώση της κατανάλωσης ανά πελάτη έχει φτάσει το 40%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΠΑ Αττικής μελετά τις εξής αλλαγές:

Πρώτον, να δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «μοιράζουν» το κόστος θέρμανσης σε όλο το χρόνο, μέσω πληρωμής σταθερού ποσού για το αέριο, σε μηνιαία βάση, χειμώνα – καλοκαίρι. Η κίνηση αυτή έρχεται να απαντήσει στο πρόβλημα που εντοπίζουν κάποιοι καταναλωτές, με τους μεγάλους λογαριασμούς το χειμώνα (λόγω θέρμανσης) και τους πολύ μικρούς το καλοκαίρι.

Δεύτερον, να δίνει τη δυνατότητα προπληρωμής κάθε μήνα συγκεκριμένης ποσότητας αερίου, και της ειδοποίησης όταν η κατανάλωση πλησιάζει την προπληρωμένη ποσότητα. Η αλλαγή αυτή μελετάται διότι, όπως λέγεται αρμοδίως, το γεγονός ότι το αέριο πληρώνεται μετά την κατανάλωσή του, σε αντίθεση με το πετρέλαιο που προπληρώνεται, από πλεονέκτημα τείνει να γίνει μειονέκτημα. Και τούτο διότι πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατανάλωσή τους, και όταν έρχεται ο λογαριασμός «τραβάνε τα μαλλιά τους». Με την προπληρωμή, θα δίνεται η δυνατότητα ελέγχου των δαπανών θέρμανσης, ώστε να βρίσκονται εντός προκαθορισμένου πλαισίου και να μην υπερβαίνουν το όριο που θα θέτει ο καταναλωτής.

Τρίτον, την προώθηση της αυτονομίας των διαμερισμάτων. Είναι γνωστό ότι σε πολλές πολυκατοικίες υπάρχουν διαφωνίες των συνιδιοκτητών για τις ώρες λειτουργίας του καλοριφέρ κ.λπ. Η ΕΠΑ Αττικής θέλει να διευκολύνει την εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης και για το σκοπό αυτό προωθεί την επέκταση του αγωγού, ώστε να ανεβαίνει στις πολυκατοικίες κατακόρυφος αγωγός που θα δίνει παροχή σε κάθε διαμέρισμα χωριστά. Δηλαδή αντί ο αγωγός της ΕΠΑ να σταματά στο πεζοδρόμιο της πολυκατοικίας, να ανεβαίνει στα διαμερίσματα και να τροφοδοτεί τους αυτόνομους καυστήρες των διαμερισμάτων. Για το σκοπό αυτό έχουν γίνει παρεμβάσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα