ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Οι δυσλειτουργίες του δημόσιου συστήματος υγείας αποτέλεσαν τροφή για κομματικές κόντρες κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Τα πολλαπλά και δυσεπίλυτα προβλήματα της δημόσιας υγείας βγήκαν στην επιφάνεια, με το χειρότερο τρόπο την ταλαιπωρία των ασθενών, κατά την προεκλογική περίοδο, παρά τη σύντομη διάρκεια της.

Μεγαλύτερο αγκάθι και αντικείμενο κομματικής κόντρας ο ετοιμόρροπος ΕΟΠΥΥ,

η υποχρηματοδότηση του και τα χρέη του, αλλά και τα άδεια ταμεία για την αποπληρωμή των προμηθευτών των νοσοκομείων, το εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό και όχι μόνο.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι επίδοξοι ηγέτες της χώρας εφόσον εκλεγούν.
Η ΝΔ δηλώνει πως θα διατηρήσει τον ΕΟΠΥΥ, αλλά σε πρόσφατη ημερίδα του ΙΣΑ διευκρίνισε, δια μέσω του εκπροσώπου της πως, η χρηματοδότηση του μπορεί να προέλθει μόνο από την οικονομική αρωγή προς τη χώρα μας, παράλληλα χρειάζεται νέος χωροταξικός σχεδιασμός των νοσοκομείων, ενώ θα πρέπει να επιδιωχθεί η αύξηση του ιατρικού τουρισμού και της χρήσης γενόσημων φαρμάκων.

Για το ΣΥΡΙΖΑ, η απαλλαγή από το μνημόνιο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, στάση που φαίνεται να υιοθετεί με δηλώσεις στελεχών του και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ το ΠΑΣΟΚ, που το τελευταίο διάστημα ουσιαστικά περιορίζεται στις απολογίες για τα προβλήματα, κυρίως στον ΕΟΠΥΥ, του οποίου είναι δημιουργός, απουσίαζε και από αυτή την κουβέντα, όπως και την αντίστοιχη του Πανελλήνιο Φαρμακευτικού Συλλόγου που προηγήθηκε.

Μια πολιτική αντίθεσης στο κέρδος θα έδινε λύση στα προβλήματα των ασφαλισμένων, με κρατική επιχορήγηση όλων των τομέων, ήταν η θέση της εκπροσώπου του ΚΚΕ στην ημερίδα. Στρατηγικός στόχος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι να προστατεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να εισαχθούν κανόνες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα