ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΤΩΝ 65

Το 65ο Φεστιβάλ των Καννών ξεκινά σήμερα με Ζαν Πολ Γκοτιέ στην κριτική επιτροπή και 22 ταινίες στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του. Oh, La La!

Το λένε Φεστιβάλ των Φεστιβάλ. Όχι άδικα. Οι Κάννες κάθε χρόνο γίνονται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσες σε ό,τι αφορά το διαγωνιστικό τμήμα τους, τοποθετούν φωτογενή πρόσωπα επικεφαλής της κριτικής επιτροπής τους -πρόπερσι Τιμ Μπάρτον, πέρσι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, φέτος Νάνι Μορέτι- και προσελκύουν ντουζίνες αφίξεων χολιγουντιανών σταρ

που καταφανώς δεν καταφέρνουν να αντισταθούν στον εκτυφλωτικό ήλιο και το κοσμοπολίτικο άλλοθι της Κυανής Ακτής. Από Μπραντζελίνα μέχρι Τίλντα Σούιντον κι από Ρόμπερτ Πάτινσον μέχρι Μαριόν Κοτιγιάρ, στρατιές αστέρων θα «λερώσουν» και φέτος τα υποδήματά τους στο κόκκινο χαλί των Καννών, θα ξεδιψάσουν με σαμπάνια, θα πάθουν ηλίαση από τα φωτογραφικά φλας.

Αυτά στο κοσμικό κομμάτι, διότι στο διαγωνιστικό, ο πρόεδρος Μορέτι θα σπαζοκεφαλιάσει μαζί με τον Ζαν Πολ Γκοτιέ, τον Αλεξάντερ Πέιν, την Νταϊάν Κρούγκερ, τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, την Χιαμ Αμπάς, την Αντρέα Άρνολντ και τον Ραούλ Πεκ για τους 22 μνηστήρες του βαρύτιμου Χρυσού Φοίνικα.

Γιατί θα σπαζοκεφαλιάσουν; Διότι το φετινό επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει από Μίκαελ Χάνεκε -θα ήταν φαβορί αν δεν είχαν μεσολαβήσει μόλις τρία χρόνια από την τελευταία βράβευσή του με το Χρυσό Φοίνικα για τη «Λευκή Κορδέλα»- μέχρι Αμπάς Κιαροστάμι κι από Κεν Λόουτς μέχρι Τόμας Βίντερμπεργκ που επιστρέφει στο διαγωνιστικό των Καννών δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το περίφημο «Festen».

Το φετινό φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του με το «Moonrise Kingdom» του Γουές Άντερσον ενώ δε θέλει και ιδιαίτερο μυαλό να καταλάβεις πως είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια από το θάνατο της Μέριλιν, η οποία στην επίσημη αφίσα -πρόκειται για φωτογραφία του Ότο Μπέτμαν- σβήνει συμβολικά μια τούρτα γενεθλίων, γιορτάζοντας τα 65 χρόνια της Κρουαζέτ, παρότι η ίδια δεν πάτησε ποτέ το πόδι της εκεί.

INFO: Αναλυτικά το πρόγραμμα του 65ου Φεστιβάλ Καννών στο http://www.festival-cannes.fr/en.html

Keywords
Τυχαία Θέματα