Γιατί κατέθεσε την πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην Κουμουνδούρου κάνουν θετικό απολογισμό της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, ενώ κορυφαία κομματικά στελέχη αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του κόμματος σ’ αυτή την απόφαση:

Διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ,

ο πρώτος λόγος για τον οποίο κατατέθηκε η πρόταση μομφής ήταν να διακοπεί η εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, αλλά και να σταλεί ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στους εκπροσώπους των δανειστών πως η κυβέρνηση είναι απειλούμενη και δεν μπορεί επ’ άπειρον να αποφασίζει τη λήψη μέτρων.

Δίλημμα προς Σαμαρά

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρωτοβουλία του «θέτει διλήμματα προς όλους». «Κάνει τον Σαμαρά να καταλάβει ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύεται για τη χώρα χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον έχει δίλημμα: ή θα “πατήσει” στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να πει στους δανειστές ένα ηχηρό “όχι” ή θα συνεχίσει όπως πηγαίνει ως τώρα και θα αποκαλυφθεί ο ρόλος του», λένε πηγές της Κουμουνδούρου.

«Όχι στους αντάρτες»

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να πιέσει πολιτικά και τους συμπολιτευόμενους βουλευτές που τις τελευταίες ημέρες βγαίνουν στο «αντάρτικο» είτε για το φόρο ακινήτων, είτε για άλλα κυβερνητικά σχέδια. «Ο κάθε βουλευτής ας αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν γίνεται να εξαπολύουν όλοι κούφιες απειλές και να παρέχουν μετά ψήφο εμπιστοσύνης. Και κυρίως, αν παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, θα γίνουν καταγέλαστοι μετά αν επιχειρήσουν να “ξαναγκρινιάξουν” για τα επόμενα μέτρα», σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα