Ηλεκτρονικό δίχτυ του ΣΔΟΕ και στα στεγαστικά δάνεια

09:11 4/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κάθε Έλληνα που διέθετε καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ από το 2000 και μετά, ζήτησε το ΣΔΟΕ από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Οι καταθέσεις αυτές θα μπουν στο μικροσκόπιο για … προφανείς λόγους, αφού για να διαθέτει κάποιος τέτοια ποσά στον λογαριασμό του θα πρέπει να δικαιολογούνται και από τις φορολογικές δηλώσεις που έκανε τόσα χρόνια.

Όμως το ΣΔΟΕ

δεν έμεινε εκεί αφού ζήτησε από τις τράπεζες να του δοθούν και τα στοιχεία κάθε νοικοκυριού που πήρε δάνειο το οποίο ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, ακόμη και στεγαστικό.

Και εδώ μιλάμε για δάνεια που εκταμιεύτηκαν την ίδια περίοδο, δηλαδή από το 2000 και μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν κυρίως για περιπτώσεις όπου η δόση που καταβάλλεται από τον δανειολήπτη ξεπερνά το 40% του δηλωθέντος εισοδήματός του, καθώς σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ σε αρκετές εξ ‘ αυτών των περιπτώσεων υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα χρήματος, δηλαδή ότι το δάνειο έχει ληφθεί για να κρύψει ποσά από παράνομο πλουτισμό.

Ήδη τα πρώτα στοιχεία έχουν αρχίσει να αποστέλλονται από τις τράπεζες προς το ΣΔΟΕ και σε αυτή την φάση θα γίνουν κάποιες πρώτες διασταυρώσεις που θα αναδείξουν τις περιπτώσεις που είναι στο «κόκκινο» και χρήζουν περαιτέρω ελέγχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα