Ανοικτό το μέτωπο Στουρνάρα – Καραμανλικών

08:58 4/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Μπορεί να μην ανακάλεσε όσα είπε περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού τη διετία 2007 – 2009, ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανώς επιχειρεί να κλείσει το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους «καραμανλικούς» της Νέας Δημοκρατίας.

Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν λάβρος κατά της διετίας Καραμανλή ως προς τα οικονομικά, επιχείρησε να ρίξει γέφυρες προς το καραμανλικό στρατόπεδο.«Δεν κατηγορώ την κυβέρνηση Καραμανλή και αντιλαμβάνομαι

πλήρως τις δύσκολες συνθήκες τής τότε διεθνούς κρίσης», ανέφερε στην Καθημερινή ενώ σε άλλο απόσπασμα της ίδιας συνέντευξης σχολίασε πώς «μακάρι ο κ. Παπανδρέου να είχε εισακούσει τη δραματική έκκληση του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2009, για τη λήψη περιοριστικών μέτρων στο Δημόσιο. Αν έπαιρνε μέτρα αμέσως, σίγουρα θα ήταν καλύτεροι οι όροι».

Η εκλογική δικαίωση, ωστόσο, του Κ. Καραμανλή από τον Γ. Στουρνάρα δεν είναι, προφανώς, αρκετή για τα «καραμανλικά» στελέχη, τα οποία εξακολουθούν να βγάζουν οργή για τον υπουργό Οικονομίας. Και η αλήθεια είναι ότι πέραν του λεκτικού ανοίγματος, ο κ. Στουρνάρας στην ίδια συνέντευξη σημειώνει και το δημοσιονομικό εκτροχιασμό (κρατικές δαπάνες εκτοξεύθηκαν στο 53,8% του ΑΕΠ) αλλά και τις 100.000 προσλήψεις και την αλόγιστη αύξηση των συντάξεων επί Καραμανλή «σε μια περίοδο που η Ελλάδα έπρεπε να συμπεριφερθεί υπευθύνως».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «άνοιγμα» Στουρνάρα αποτελεί απόφαση τόσο του ιδίου όσο και του Μεγάρου Μαξίμου σε μία προσπάθεια να κλείσουν μέτωπα ενόψει του δύσκολου έργου που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. «Έχοντας ανοικτά σειρά μετώπων αλλά και δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, δεν υπάρχει το ελάχιστο περιθώριο για απώλεια δυνάμεων σε παράπλευρες μάχες» σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος προς το matrix24.gr.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να καλύπτει πλήρως τον υπουργό Οικονομικών και τους χειρισμούς του σε σειρά ζητημάτων. Στον αντίποδα, γνώστες του πολιτικού μαγειρείου σημειώνουν πώς δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς και συμπληρώνουν «άλλωστε και ο Καραμανλής στήριζε, δημοσίως, πλήρως τον Γιώργο Αλογοσκούφη μέχρι και μία ώρα πριν τον αλλάξει με τον Γιάννη Παπαθανασίου». Η περίπτωση Στουρνάρα, ωστόσο, μοιάζει πολύ διαφορετική καθώς ο υπουργός Οικονομικών πλην του Μαξίμου μοιάζει να απολαμβάνει πλήρως της εμπιστοσύνης των πιστωτών της χώρας, παράμετρος που βαραίνει καθοριστικά στο σημερινό πολιτικό σκηνικό…

 

 

 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα