ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΔΙΑΙΤΕΣ… ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ;

Το ενδεχόμενο οι δίαιτες αντί να βοηθούν στην απώλεια βάρους, μακροπρόθεσμα, να οδηγούν στην πρόσληψη έξτρα κιλών, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμα οι δίαιτες, προειδοποιούν ερευνητές. Στο πλαίσιο μελέτης του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, πενήντα υπέρβαροι άντρες και πενήντα υπέρβαρες γυναίκες μπήκαν σε δίαιτα 550 θερμίδων, για 8 εβδομάδες. Μετά για ένα έτος, οι συμμετέχοντες απλώς εντάσσονταν σε ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Αν και, σε γενικές

γραμμές, οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος στη διάρκεια της δίαιτας των οκτώ εβδομάδων, οι περισσότεροι ξαναπήραν μεγάλο μέρος εξ αυτών μέσα στον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, πολλοί ανέφεραν ότι πεινούσαν περισσότερο και  είχαν περισσότερες εμμονές με το φαγητό, συγκριτικά με πριν τη δίαιτα.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τη μελέτη, στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων, οι οποίοι απελευθέρωναν ορμόνες που ενεργοποιούσαν το αίσθημα της πείνας. Επίσης, ο μεταβολισμός τους μειώθηκε και αρκετό από το φαγητό που κατανάλωναν αποθηκευόταν ως λίπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα