Νέα ρητορική από τον Αλέξη Τσίπρα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας της Αργεντινής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα του ίδιου και του κόμματός του την αποφυγή της χρεοκοπίας. «Αυτό που έχει ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής, με τις ομοιότητες αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας, είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεοκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση

που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, παροτρύνοντας όλους να μελετήσουν σε βάθος «τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης, της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν από το 2003 και μετά τη χώρα στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση».

Νέα ρητορική

Ήδη, πολιτικοί αντίπαλοι του πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να τον κατηγορήσουν για αλλαγή γραμμής, καθώς έως τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας προέτασσε την ανάγκη για δυναμική διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, εξήγγελλε κατάργηση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, ενώ προεκλογικά είχε τονίσει ότι συμφωνεί με την άποψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σύμφωνα με την οποία «το νόμισμα δεν είναι φετίχ». Πράγματι, αν και στην Κουμουνδούρου δεν αποδέχονται τις κατηγορίες περί αλλαγής πολιτικής γραμμής, η συγκεκριμένη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η πρώτη φορά που «ξορκίζει» τη χρεοκοπία της χώρας. Πάντως, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει καμία αντίφαση με τα προηγούμενα» και, μάλιστα, στηρίζουν την ανάλυσή τους στην πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία, αν κάτι οδηγεί την Ελλάδα στην χρεοκοπία, είναι η άσκηση της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας. Πάντως, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας –έστω και διαφωνώντας σε όλα με την κυβέρνηση- υιοθετεί επισήμως τον κοινό στόχο να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αποτελεί ένα νέο στοιχείο στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η εν λόγω αποστροφή του λόγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται να προστεθεί στην διαβεβαίωση του Γιάννη Δραγασάκη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, παρά μόνον αν προκληθεί», αλλά και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής, υπέρ της άμεσης παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. Παράλληλα, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί την αποφυγή της χρεοκοπίας έχει και εσωκομματικό αντίκτυπο: είναι σαφές, δηλαδή, ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει για πρώτη φορά την πλήρη διαφωνία του με την πολιτική πρόταση του Αριστερού Ρεύματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, περί «μονομερούς γενικής διαγραφής του χρέους» και περί «στάσης πληρωμών», η οποία, εξ αντικειμένου και αναπόφευκτα, αν εφαρμοζόταν, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια την Ελλάδα στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και, πιθανότατα, στην έξοδο από την Ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα