«ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ» ΑΛΑΒΑΝΟΥ

Την ανάγκη για ένα «σχέδιο Β», ώστε η χώρα να βγει από το ευρώ, υπογράμμισε ο Αλέκος Αλαβάνος. Ποια είναι τα επόμενα βήματα, αλλά και οι συμμαχίες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Με ξεκάθαρη θέση κατά του ευρώ και αποκαλύπτοντας τις διεργασίες για κοινή πολιτική συμπόρευση με την αριστερίστικη ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος επανεμφανίστηκε το Σάββατο. Η οργάνωση της οποίας ηγείται, το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και  Ανατροπής»,

διοργάνωσε στην ΑΣΟΕΕ την πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων-συζητήσεων σχετικά με το «σχέδιο Β», το οποίο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπονηθεί για να οδηγηθεί η χώρα εκτός Ευρωζώνης. Ο Αλέκος Αλαβάνος, μάλιστα, στην εισήγησή του, επισήμανε ότι η εκπόνηση αυτού του σχεδίου και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι επείγοντα θέματα, εκτιμώντας ότι έχει ήδη καταλυθεί το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.

«Υπάρχει το θέμα του χρόνου. Η παύση πληρωμών για το δημόσιο χρέος και η αποχώρηση από το ευρώ, το “Σχέδιο Β” είναι κατεπείγοντα. Και είναι ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα πώς και θα γίνει ταχύτατα και θα είμαστε στοιχειωδώς έτοιμοι γι αυτό», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Με πάνω από το 25% επίσημη ανεργία, με πάνω από το 50% ανεργία στο άνθος του τόπου, τη νεολαία, με τη μισή Ελλάδα στη φτώχεια, με τα μισά μαγαζιά και επιχειρήσεις κλειστά, σε σχέση με πριν τρία χρόνια δεν μπορούμε να τους λέμε: “Περιμένετε θα αποφασισθούν τα ευρωομόλογα”, “Περιμένετε θα έρθει ο Ολάντ”, “Περιμένετε θα διαπραγματευθούμε καλύτερα”, “Περιμένετε θα ζητήσουμε να εφαρμοσθούν τα μέτρα για τις τράπεζες της Ισπανίας και στις δικές μας”. Ο λαός έχει απόλυτο δικαίωμα να μη περιμένει καθόλου, ούτε στιγμή και ας συνειδητοποιήσουμε ότι η έκρηξη της οργής του θα είναι “τυφλή” αν δεν υπάρξει άμεση και πειστική διέξοδος».

«Κατάλυση της Δημοκρατίας»

Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για κατάλυση της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας να λαμβάνονται στο Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη». Μάλιστα, έκανε λόγο για «δεύτερης κλάσης υπαλλήλους» οι οποίοι «υπαγορεύουν στους υπουργούς και τη Βουλή κείμενα στα εγγλέζικα».

Ο Αλέκος Αλαβάνος, μάλιστα, όταν «προκλήθηκε» από παρισταμένους γιατί… άργησε να καταλάβει ότι η λύση για τη χώρα είναι η έξοδος από το ευρώ, ήταν αυτοκριτικός. Είπε, συγκεκριμένα, πως «όσοι στην Αριστερά έχουμε την άποψη για την αποχώρηση από την Ευρωζώνη έπρεπε να είχαμε δουλέψει περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση και όχι μόνον ιδεολογικά ή σε μια γενική προσέγγιση».

Ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την επιστροφή στη δραχμή, επισημαίνοντας ότι αυτή δε σημαίνει «επαρχιωτισμό, κλείσιμο στον εαυτό μας, εσωστρέφεια», αλλά, κατά τον ίδιο, «είναι μια τολμηρή κίνηση θετικού μετασχηματισμού της συμμετοχής μας στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας. Αυτή την έχουν στρεβλώσει πλήρως οι Βρυξέλλες καταδικάζοντάς μας στη μόνιμη θέση του φτωχού, του οφειλέτη,

Keywords
Τυχαία Θέματα