Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ η συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση

09:41 9/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Θα ξεπεράσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα 2 δισ. ευρώ η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση. Μετά την Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε την πλήρη εγγύηση της αύξησης από χρηματοοικονομικούς οίκους. Έτσι ήδη οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν κλειδώσει

κεφάλαια ύψους 1,23 δισ. ευρώ από τα 2,3 δισ. ευρώ που αναζητούν από ιδιώτες για την ανακεφαλαιοποίηση.

Αναλυτικότερα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (είχε το δικαίωμα να εκδώσει ομόλογα έως 2 δισ. ευρώ) και έτσι θα αντλήσει από την αγορά 733 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 570 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από στρατηγικούς επενδυτές (Millenium BCP και Societe Generale) ενώ τα υπόλοιπα 160 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της τράπεζας. Έχοντας πετύχει την εγγύηση και της έκδοσης των 160 εκατ. ευρώ είναι δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς εξασφαλίζει το σύνολο της αύξησης.

Εξασφαλισμένη είναι και η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, ύψους 457 εκατ. ευρώ, καθώς ομάδα διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων έχει εγγυηθεί ότι θα καλύψει το σύνολο της αύξησης.

Αισιοδοξία επικρατεί και στο επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν δεσμευτεί μέτοχοι αλλά και νέοι επενδυτές ότι θα καλύψουν δικαιώματα άνω των 700 εκατ. ευρώ. Έτσι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Εθνική είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για την άντληση 1,17 δισ. ευρώ (το 12% των αναγκαίων κεφαλαίων).

Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά θετικά νέα και για την Τράπεζας της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς αν η συμμετοχή των ιδιωτών ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ θα μειωθεί αντίστοιχα η συμμετοχή του ΤΧΣ. Δηλαδή από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για τις συστημικές τράπεζες θα χρησιμοποιηθούν τελικά 25,7 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα για την κάλυψη τυχών μελλοντικών αναγκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα