Eρμαιο της δημοτικής αρχής το Νέο Ψυχικό

Φωτορεπορτάζ: Ευαγγελία Σπηλιωτοπούλου

Στο παρελθόν αποτελούσε πόλη πρότυπο με κοινωνική ευαισθησία. Πήρε το όνομά της από τον αγγελιοφόρο της Μάχης του Μαραθώνα, που στάθηκε εκεί για να πάρει μια ανάσα πριν κατέβει στην Αθήνα να αναγγείλει τη μεγάλη νίκη. Κάποτε το Νέο Ψυχικό είχε πάρει και το ευρωπαϊκό βραβείο τής πιο καθαρής πόλης σε διαγωνισμό μεταξύ 10.000 αστικών κέντρων. Κι όμως, σήμερα, η πάλαι ποτέ συνοικία-όαση έχει εξελιχθεί σε πολύβουο προάστιο με ένα σωρό προβλήματα κυκλοφοριακά, καθαριότητας,

ανεπάρκειας υποδομών και ηχορύπανσης. Η απραξία της δημοτικής αρχής, η ανυπαρξία πολεοδομικών μέτρων ικανών να συγκρατήσουν την άναρχη δόμηση, η φρενήρης και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου σε συνδυασμό με το ξεχαρβάλωμα των δημοτικών υπηρεσιών (σ.σ. μια από τις σοβαρότερες παθογένειες της σύγχρονης Ελλάδας) μεγέθυνε τα προβλήματα, μετατρέποντας το ακριβό προάστιο σε παρασιτικό, πλην όμως πάντα ακριβό αστικό κέντρο.

Ο Φάρος Ψυχικού
Τα τεράστια μειονεκτήματα του κέντρου του Νέου Ψυχικού, δηλαδή γύρω από τον ιστορικό Φάρο, είναι το κυκλοφοριακό και η έλλειψη καθαριότητας. Σε μία περιοχή ευρείας οδικής κυκλοφορίας είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει χώρος για οργανωμένη και δομημένη στάθμευση, πράγμα που στο Νέο Ψυχικό δεν υπάρχει. Τα διπλοπαρκαρίσματα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, όπως μας λένε  περαστικοί και καταστηματάρχες. «Αφήνουν τα αμάξια τους για ώρες και εμποδίζουν την κυκλοφορία και των οχημάτων και των πεζών» απαντούν, όταν τους ρωτάμε εάν μπορούν να κινηθούν άνετα στην αγορά του Ψυχικού. Σε ερώτηση σχετικά με το αν ευθύνονται οι αδιάφοροι οδηγοί, λάβαμε την εξής απάντηση: «Δεν φταίνε όλοι οι οδηγοί, φταίει ο δήμος. Οι άνθρωποι έρχονται να κάνουν τα ψώνια τους, να μπουν στο σούπερ μάρκετ και να πάνε σπίτι τους. Τώρα το καλοκαίρι, ο ήλιος είναι τσουρουφλιστός δίπλα στην κίνηση» λέει μια κυρία στην είσοδο ενός σούπερ μάρκετ.

Καταστηματάρχες
Προχωρήσαμε λίγο παρακάτω, για να ρωτήσουμε τους καταστηματάρχες και τους εμποροϋπαλλήλους της κεντρικής αγοράς. Η Έλενα, η οποία διατηρεί κατάστημα ρούχων, στο ερώτημα εάν είναι ζωντανή η αγορά και πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στην περιοχή απαντά το εξής: «Δεν βάζω κανόνες. Αυτός που θέλει να ψωνίσει θα ψωνίσει. Η αγορά είναι ακόμα ζωντανή και είναι τελείως υποκειμενικό το πόσο δύναμη έχει. Υπάρχουν άνθρωποι που θα είναι ειλικρινείς και θα έρθουν απλά να χαζέψουν, αλλά έρχονται αρκετοί για να ψωνίσουν από το Ψυχικό. Τεράστιο πρόβλημα, όμως, είναι το πάρκινγκ. Δεν υπάρχει χώρος να αφήσει κάποιος το αμάξι του. Αν και έχουμε καλή αγορά, τον αποθαρρύνει το γεγονός ότι ψάχνει πολλή ώρα. Εγώ βρίσκω, γιατί έρχομαι 7 το πρωί. Την ώρα αιχμής, όμως, τι γίνεται;».
«Έχω φαρμακείο…» λέει στο «Π» η κα Αναστασία Λυράκη και συνεχίζει: «Το φαρμακείο το έχω για τουλάχιστον 20 χρόνια, από το 1991, και ο δήμος με υποχρεώνει να πληρώνω 70 ευρώ τον χρόνο για τον σταυρό του φαρμακείου σαν φωτεινή επιγραφή, μας στέλνει εξώδικο για τα διαφημιστικά, εμείς τα βγάζουμε, αλλά είμαι καλή δ

Keywords
Τυχαία Θέματα