Αδιέξοδο με νεύρα και βαριές κουβέντες

Του Σπ. Νάννου
Τον παλιό του εαυτό θυμήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ως υπουργός Οικονομικών «πέτυχε» τα… θαύματα του δεύτερου Μνημονίου και της καταιγιστικής επιβολής φόρων και περικοπών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεπάρκειά του ως διαχειριστής του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Τότε ήταν υπουργός και έξω από τα νερά του, καθώς πίστευε ότι εν μία νυκτί μπορούσε από συνταγματολόγος να γίνει οικονομολόγος και τελικά οι πολίτες πλήρωσαν

το τίμημα της φιλοδοξίας του. Σήμερα είναι πρόεδρος μιας ολιγάριθμης κοινοβουλευτικής ομάδας, την οποία όχι μόνο δεν μπορεί να ελέγξει, αλλά αδυνατεί να ελέγξει και τα νεύρα του, αφού καθημερινά αρπάζεται με όποιον βρει μπροστά του, από τον καφετζή μέχρι τον Στουρνάρα και από τον Παναγιωτακόπουλο μέχρι τον Χρυσοχοΐδη. Αποτέλεσμα της… μη τακτικής του είναι ότι έχει μετατρέψει το Κίνημα σε αρένα με βασικούς αντίπαλους πόλους το σύνολο των κορυφαίων στελεχών του. Κι αν τα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ δεν αγγίζουν κανέναν εκτός από εκείνους που τα προκαλούν και από ελάχιστους εναπομείναντες πολιτικούς παράγοντες, αφού το κόμμα καταρρέει στις δημοσκοπήσεις και από το 12,2% των εκλογών έχει υποχωρήσει στο 7% και … βγάλε, δημιουργούνται σοβαρές παρενέργειες στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Παλινωδίες
Στις αρχές της εβδομάδας, στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ο Βενιζέλος διαβεβαίωνε Σαμαρά και Κουβέλη ότι θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια για το πακέτο των 11,5 δις ευρώ που ο ίδιος είχε συντάξει ως υπουργός Οικονομικών στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου. Παράλληλα τους καθησύχαζε ότι δεν ανακύπτει το παραμικρό πρόβλημα με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία. Μάλιστα είχε προβεί σε σχετικές δηλώσεις το ίδιο βράδυ μετά τη συνάντηση και την επομένη στη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Το μεσημέρι εκείνης της μέρας συνέφαγε με το αφεντικό του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, και το επιτελείο των εφημερίδων του. Λίγες ώρες μετά άλλαξε στάση και έγινε πιο… αντιμνημονιακός κι από τον Τσίπρα!
Βλέποντας ο Σαμαράς τις παλινωδίες αυτές, συγκάλεσε νέα σύσκεψη στα μέσα της εβδομάδας, από την οποία ο Βενιζέλος αποχώρησε σαν βρεγμένη γάτα. Τι είχε συμβεί; Ο πρωθυπουργός τον έψεξε για την αντικρουόμενη στάση του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν ακόμη πιο αψύς εναντίον του, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διέδιδε ότι στις επόμενες εκλογές τα δύο κόμματα θα συνεργαστούν. «Πώς είναι δυνατόν να λες τέτοια πράγματα, από τη στιγμή που δεν μπορείς να ελέγξεις το κόμμα σου και αλλάζεις θέσεις σαν τα πουκάμισα» αναρωτήθηκε ο Κουβέλης.

Το Βατερλό
Το τέλος της δεύτερης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών συνέπεσε με την αρχή της ψηφοφορίας στη Βουλή του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης, που αφορούσε στην απρόσκοπτη λειτουργία των πανεπιστημίων. Εκεί ήταν και το Βατερλό του. Ο Γ. Παπανδρέου πήρε για πρώτη φορά τον λόγο ως βουλευτής και κατήγγειλε «εξωθεσμικές παρεμβάσεις», ο Α. Λοβέρδος στο ίδιο πνεύμα ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας (σ.σ. άρα και το κόμμα τ

Keywords
Τυχαία Θέματα