Διέψευσε τις προσδοκίες των Δυτικών

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Διαψεύδονται μήνα με τον μήνα οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στη Δύση για τον νεαρό ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ Ζονγκ Ουν έδινε την εντύπωση ότι, λόγω της δυτικής του ανατροφής, δεν θα ακολουθούσε την πολιτική του πατέρα του και του παππού του. Κανένας δεν περίμενε πριν από έναν χρόνο ότι το συμβούλιο ασφαλείας θα καλείτο να αποφασίσει για πρόσθετες κυρώσεις και, μάλιστα, με τη συγκατάθεση –έστω και αμφιλεγόμενη– της Κίνας. Εδώ, λοιπόν, πολλοί διερωτώνται πού πήγε η εικόνα του «εκσυγχρονιστή» Ουν και οι σοβαρές ενδείξεις για αλλαγή που παρουσίασε στους πρώτους

μήνες της θητείας του.
Το να του αποδώσουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την τωρινή έκρυθμη κατάσταση και τις νέες κυρώσεις θα ήταν λάθος. Ήδη, όταν ανέλαβε, κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο στρατός μαζί με κάποιους συγγενείς του είχαν αμφιβολίες για το αν μπορεί να ηγηθεί. Γι’ αυτό και είναι πιθανό πίσω από τη σκλήρυνση της στάσης του να βρίσκονται οι στρατιωτικοί, με το πιστόλι να σημαδεύει το μέρος του κεφαλιού του. Με επισκέψεις παλαίμαχων παικτών του ΝΒΑ, με χειραψίες και ανέκδοτα στον δρόμο με τον απλό κόσμο και φήμες για ελευθερία και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν θέλει και πολύ να κόψει κρύος ιδρώτας το κατεστημένο.
Ωστόσο, ο νέος ηγέτης ήξερε ότι μετά την πυρηνική δοκιμή θα ακολουθούσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων από τους άσπονδους εχθρούς. Δεν μπορούσε, όμως, να αντιταθεί στον πανίσχυρο στρατό, ο οποίος έπρεπε να ξεπλύνει το ρεζιλίκι με την αποτυχημένη εκτόξευση πριν από λίγους μήνες, αλλά και γιατί όχι, ταυτόχρονα, να τεστάρει τα αντανακλαστικά της νέας ηγέτιδας του Νότου, κυρίας Παρκ Γουέν Χι.
Έτσι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Δύση έχει δύο επιλογές: η πρώτη είναι να πείσει με κάθε τρόπο την Κίνα να ταχθεί ειλικρινά με τον «ελεύθερο κόσμο», με την ελπίδα ότι θα δημιουργήσει ασφυξία στο καθεστώς και η δεύτερη είναι απλώς να αλλάξει τα στρατιωτικά επιχειρησιακά σχέδια στην Κορεατική χερσόνησο, αποδεχόμενη πλέον την πυρηνική πραγματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα